На данашњи дан умро Јован Ђорђевић - стручњак за уставно право

Срна
Foto: Wikimedia

БИЈЕЉИНА- Југословенски и српски стручњак за уставно право, теорију државе и социологију Јован Ђорђевић /1908-1989/, професор Правног факултета у Београду, члан Српске академије наука и уметности /САНУ/, умро је на данашњи дан 1989. године.

Од 1945. године, Ђорђевић је учествовао у писању југословенских устава и закона и био један од главних уредника Архива за правне и друштвене науке.

Написао је дјела: "Државно уређење ФНРЈ", "Народни одбори", "Уставно право СФРЈ", "Основна питања федералне државе" и "Ново уставно право".

Ђорђевић потиче из угледне и образоване београдске породице. Докторске студије завршио је на Универзитету у Паризу /Сорбона/.

Од 1946. године предаје уставно право, теорију државе и социологију, а 1954. учествује у правној изградњи Устава и закона ФНРЈ као помоћник министра, гдје обавља функцију секретара Комитета за законодавство и организацију Савезног извршног вијећа.

Такође, био је придружени професор Сорбоне.

Јован Ђорђевић био је члан САНУ - Одељења друштвених наука.

Познато је да је Јован Ђорђевић 1986. године био један од три писца приједлога меморандума САНУ /који никада није постао меморандум јер није ни усвојен на скупштини Академије/, који је требао да научно и интелектуално ојача политичку и сваку другу активност против деструкције постојеће државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана