На данашњи дан умро је Јанко Вукотић, јунак Мојковачке битке

Srna
Foto: ilustracija

БИЈЕЉИНА- Српски војсковођа Јанко Вукотић /1866-1927/, дивизијар црногорске и генерал југословенске војске, један од највећих војсковођа у балканским ратовима и у Првом свјетском рату, умро је 4. Фебруара 1927. године.

Јанко Вукотић је постигао велики војни успјех током повлачења српске војске преко Црне Горе и Албаније. Тада је Санџачка војска, у садејству са снагама Прве српске армије, успјела да одржи 500 километара дугачак фронт и у борби код Мојковца заустави и одбаци непријатељску офанзиву.

На тај начин је омогућено несметано повлачење српске војске према лукама на Јадранском мору.

У Првом балканском рату, 1912. године, Вукотић је командовао Источним одредом црногорске војске, а у Другом балканском рату /1913. године/, Црногорском дивизијом у саставу српске војске.

Јанко Вукотић био је генерал-ађутант црногорског краља Николе, армијски генерал те члан Војног савјета и ађутант краља Александра Првог Карађорђевића, у војсци Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Од 1919. године, Вукотић је примљен у Југословенску краљевску војску, а 1926. године је унапријеђен у чин армијског генерала. С обзиром на то да није имао мушког потомка стасалог за бој, Вукотић је у све окршаје увијек, као најближег сарадника, водио своју кћерку јединицу Василију, која је прије тога завршила Институт руске царске породице на Цетињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана