Мрачна америчка прошлост: Посебни кампови за Јапанце у Америци

еxspress.hr
Мрачна америчка прошлост: Посебни кампови за Јапанце у Америци

Један амерички градоначелник, који по сваку цијену жели да спречи долазак избјеглица, подсјетио је на једну од најгорих америчких одлука.

18. новембра Дејвид Бауерс, градоначелник града Роанкоеа у Вирџинији, показао је ружно лице ксенофобије, кад је затражио укидање свих врста помоћи сиријским изјбеглицама. Али ту није стао.


Бауерс је, уз одобравање истомишљеника, цитирао преседан у САД, који је осудио 110.000 Јапанаца на присилно затварање у кампове након напада на Перл Харбор.
"Присјећам се да се Френклин Д. Рузвелт осјећао примораним да издваја јапанске држављане након бомбардовања Перл Харбора, а чини се да је и данас претња коју ИД представља Америци иста и једнако озбиљна као што је била и од ондашњих непријатеља."

Бауерсову изјаву су критиковали челници Вирџиније, укључујући и представнике републиканске и демократске странке у држави, али и његов замјеник.

Глумац и активиста Џорџ Такеи га је позвао да дође да погледа представу "Вијерност" на Бродвеју, која приказује живот четворогодишњег Такеија, који је живио у кампу, у условима које је Бауерс навео. Такеи је додао: "Моја је животна мисија да не дозволим да се таква ствар икад више понови у Америци".

Неки сматрају да Бауерс једноставно није свијестан колико људи тај догађај сматра великом мрљом у америчкој историји и темељним кршењем људских права.

Али Бауерс је одбио да повуче своје ријечи и појаснио даље: "Схватам колико је била тешка одлука коју је Рузвелт морао да донесе, али у вријеме кад је то одлучио, то је била исправна ствар".

Сви који су имало проучавали Рузвелта схватају да је лекција која се може научити из те његове одлуке да нас страх чини глупим и неопрезним. Многи животи су уништени слањем у кампове, јер су масовна притварања на основу расе учинила саму штету.

Још је горе што, колико год лоши ти кампови били, Врховни суд, кад је добио прилику да исправи грешку, није то учинио.

Бауерс нажалост није сам у мишљењу да је пресуда Корематсу против САД, што такође представља огромну грешку у историји одлука Врховног суда, довољно добар аргумент да било кога ко изгледа попут нападача можете затворити јер тиме - штитите народ.

Сви су били криви

Након изненадног напада на Перл Харбор 7. децембра 1941. године, Рузвелт је објавио извршну наредбу 9066 према којој је војска добила право да одреди војна подручја из којих су могли искључити одређене људе како би заштитили државу.

У склопу спровођења те наредбе, војска је одлучила да "искључи" све особе јапанског порекла, било да су амерички држављани или не, из одређених обалних подручја, од Вашингтона до јужне Аризоне. Ондје су отворили кампове у које су затворили више од 100.000 људи који су се уклапали у тај опис, иако је двије трећине њих имало америчко држављанство током Другог свјетског рата.

Случај који је покушавао оспорити ту политику доспио је на Врховни суд 1944. године. У њему се Фред Корематсу, који је рођен у САД и имао је америчко држављанство, иако јапанског порекла, жалио јер је осуђен зато што је одбио да напусти свој дом у Калифорнији и оде у камп.

Америчка војска је свједочила да се јапанским Американцима не може вјеровати, јер се не може поуздано знати да би они изабрали САД прије него Јапан, па је било логично да се сви склоне. Суд је био сагласан с таквим ставом и сматрао је да је национална безбједност битнија од индивидуалне.

Данас се та пресуда сматра једном од најкукавичкијих у историји САД. 1983. године је Конгрес одлучио да се одлука због застаријелости поништава, а 1988. закон о грађанским слободама донио је и службено извињење, али и новчану одштету, свима који су боравили у камповима током рата.

Та срамотна одлука додуше није једина мрља из историје, јер је многи стављају „раме уз раме" с оном из 1857. кад је црнцима забрањено добијање држављанства.

Напоменимо ипак да је 1998. године предсједник Бил Клинтон са закашњењем наградио Корематсуа предсједничком медаљом слободе.

Додајмо да је Бауерс своје излагање о сиријским избјеглицама закључио ријечима да је тренутно у сваком случају боље спречити него лијечити.

Но можда би било боље, прије него што позове на групну одмазду и прављења стереотипа на основу расе, да прочита ријечи употребљене 1944. године у Корематсуовом случају, пише Слејт.

"Нисам сагласан с овом легализацијом расизма. Расна дискриминација у било којем облику и на било којем степену нема оправдања у нашем демократском стилу живота. Непривлачна је у било којем окружењу, а потпуно је одвратна међу слободним људима који су прихватили начела утврђена Уставом САД."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана