Министри о номинацији стећака на Листу свјетске баштине

Aгенције
Министри о номинацији стећака на Листу свјетске баштине

Сарајево - Министри надлежни за област културе у БиХ, Хрватској, Србији и Црној Гори изразили су данас увјерење да ће успјешно окончати пројекат номинације стећака на Листу свјетске баштине до јануара 2014. године, јавиле су агенције.

Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић рекао је након састанка на Јахорини о теми заједничког пројекта “Номинација стећака - средњовјековних надгробних споменика на Листу свјетске баштине УНЕСКО” да је ово први регионални пројекат у југоисточној Европи које су четири земље прихватиле и формирале тимове за његово провођење.

- Данас смо утврдили динамику провођења номинационог досијеа и националног плана, како бисмо у року завршили посао - истакао је Новић и додао да је ријеч о „огромном пројекту” из области културе.

На конференцији за новинаре Новић је напоменуо да БиХ има десетине некропола и да данашњи састанак на Јахорини није случајан, јер у оближњим мјестима постоје стећци за које ће туристи бити заинтересовани.

- Номинациони досије је у завршној фази и очекујемо да ћемо га завршити до краја јуна. Он ће још једном бити предат свим земљама укљученим у овај пројекат, које ће га финализирати до 15. септембра. До 30. септембра овај би посао требало да буде потпуно завршен, а онда се прелази у другу фазу која је техничке природе, након чега иду припреме за предају номинације - појаснио је Новић.

Он је рекао да свака земља прави свој план за стећке, гдје ће тежи дио посла бити на БиХ с обзиром на чињеницу да има највише некропола.

- На крају, мора се усагласити национални план који мора бити јединствен. Након тога, земље потписују номинациони досије и национални план који ће бити предат УНЕСКО-у - рекао је Новић.

Министар културе Хрватске Aндреа Златар Виолић истакла је да је ресор на чијем је челу у овај пројекат укључен са два локалитета.

- Одговорни смо да се бринемо о ономе што смо наслиједили и очувању баштине. Овај пројекат повезује регион на елементима универзалне вриједности - истакла је Златар Виолић.
Она је додала да је неопходно подићи ниво сарадње земаља региона на виши ниво.

Министар културе Црне Горе Бранислав Мићуновић рекао је да су учесници пројекта знали, када је почео овај посао, да неће бити лако, јер су критеријуми УНЕСКО-а високи, али је нагласио да постоје заједнички бенефити.

- То су да заједничко добро пласирамо УНЕСКО-у и да се на заједничком пројекту научимо да можда имамо и других баштина и културних добара око којих се можемо окупити - рекао је Мићуновић.

 Он је изразио увјерење да ће УНЕСКО ставити стећке на Листу свјетске културне баштине.

- Потврдили смо данас вољу да завршимо овај пројекат, јер он утиче на културни туризам и економију цијелог региона - рекао је Мићуновић.

Министар културе и информисања Србије Братислав Петковић истакао је да је овај пројекат доказ да култура треба да предњачи у односу на друге области.

- Култура успоставља мостове у регији и интегрише регион - рекао је министар културе и информисања Србије.

Он је оцијенио да је овај пројекат велика шанса за регион и почетак веће сарадње.

Састанак је данас отворио министар цивилних послова БиХ и предсједник Комисије за сарадњу БиХ са УНЕСКО-ом Средоје Новић, а учесницима су се обратили ресорни министри Црне Горе, Хрватске и Србије и представник Канцеларије УНЕСКО-а у Сарајеву Синиша Шешум.

Стећци су средњовјековни монолитни камени надгробни споменици који се налазе претежно на територији БиХ, као и у дијеловима Хрватске, Србије и Црне Горе.

Појављују се од друге половине 12. вијека, интензивно се клешу и украшавају у 14. и 15. вијеку, а у 16. вијеку ова врста споменика нагло нестаје.

На 3.300 локалитета евидентирано је више од 70.000 стећака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана