Луј Франше д’Епере - француски маршал и српски војвода

Срна
Foto: Википедија

БИЈЕЉИНА - Луј Франше д’Епере (1856-1942), један од највећих војсковођа Првог свјетског рата, француски маршал и почасни српски војвода, рођен је на данашњи дан 1856. године.

У јуну 1918. године Луј Франше д’Епере преузео је врховну команду над савезничким снагама на Солунском фронту и потом процијенио да српска војска, као најборбенији и најспремнији дио савезничких снага на том ратишту, треба прва да крене у пробој фронта.

Процјена се показала савршено тачном јер је српска војска, послије његовог наређења за пробој Солунског фронта, брзо поразила Бугаре и присилила их на капитулацију, затим и аустријске и њемачке трупе, што је било одлучујуће за слом Централних сила и окончање Првог свјетског рата.

Током Великог рата Луј Франше д’Епере био је командант у пограничним биткама током августа 1914. године, а Пета армија под његовом командом преокренула је ток рата у чувеној бици на Марни, када је одбачена њемачка офанзива.

За команданта групе армија Исток постављен је 1916. године, а 6. јуна 1918. постаје главнокомандујући генерал на Солунском фронту, гдје је ратовао заједно са српском војском.

Луј Франше д’Епере писао је у славу српских војника из Првог свјетског рата.

„Ко су ти јунаци који могу да се подиче да су заслужили једно од највећих војничких одликовања на свијету? То су сељаци, скоро сви - то су Срби, тврди на муци, трезвени, скромни, несаломљиви; то су људи слободни, горди на своју расу и господари својих њива...

Али, дошао је рат. И, ево, како су се намах, окупљени око свога краља и своје заставе за слободу земље, ти сељаци, без напора, претворили у војнике најхрабрије, најистрајније, најбоље од свих.

То су те сјајне трупе, створене од издржљивости и полета, због којих сам ја горд што сам их водио, раме уз раме са војницима Француске, у побједоносну слободу њихове отаџбине“, написао је Луј Франше д’Епере.

Француски маршал и почасни српски војвода умро је 1942. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана