Краљица најдуговјечнија, монархија најбогатија

Агенције
Краљица најдуговјечнија, монархија најбогатија

Лондон - Краљица Елизабета Друга (89) са владавином дугом 63 године и 217 дана, јуче је ушла у историју као британски монарх са најдужим стажом.

Она је у поподневним часовима оборила рекорд који је поставила њена чукунбака краљица Викторија, која је владала, према прорачуну Бакингемске палате, 23.226 дана, 16 часова и 23 минута. Око 17.30 часова, краљица Елизабета преузела је славни рекорд са 23.226 дана 16 часова и 30 минута проведених на престолу. Краљица Викторија преузела је трон 20. јуна 1837. године, а умрла је 1901. године.

Принцеза Елизабета постала је краљица Елизабета Друга у својој 25. години, након смрти њеног оца краља Џорџа Шестог 6. фебруара 1952. године.

Британски премијер Дејвид Камерон је изјавио да милиони Британаца славе овај историјски моменат.

- У посљедње 63 године њено височанство било је стуб стабилности у свијету који је доживљавао сталне промјене, а због њене несебичне посвећености послу диве јој се не само у Британији, већ и широм свијета - навео је Камерон.

Бакингемска палата обиљежила је овај догађај објављивањем званичне фотографије краљице коју је забиљежила Мери Макартни, кћерка Пола Макартнија. За вријеме њене владавине Британија је промијенила 12 премијера - од Винстона Черчила, кога је затекла на тој позицији 1952. године, када је у 25. години ступила на британски престо, до Дејвида Камерона.

Док је Черчил својевремено служио у војсци Елизабетине чукунбабе, краљице Викторије, када се родио садашњи британски премијер Камерон 1966. године, она је владала већ 14 година. Британска краљица је досад провела 10 часова читајући такозвани "краљичин говор" сваке године на отварању парламента. Она је такође упутила британском народу 56 божићних порука. Краљица је досад учинила 97 државних посјета, од којих је прва била у Норвешку 1955, а посљедња у Њемачку, у јулу. Интересантно је да, упркос тим путовањима, британска краљица не посједује пасош.

За вријеме владавине Елизабете II у просјеку је 50.000 људи годишње позивано на баштенске забаве.

Британска краљица је провела и 67 година у браку са принцем Филипом, о коме каже да представља њену "снагу и потпору". Овај пар је у браку од 20. новембра 1947 године.

Најдуже владајући живи монарх у свијету ипак није британска краљица, него краљ Тајланда Бумибол Адуљадеџ, који влада шест година дуже од Елизабете.

На дан када је краљица постала монарх који најдуже влада Британијом, на листама најбогатијих британска монархија је јуче постала најбогатија у историји. "Ројтерсова" анализа имовине монархије показује да је она увећала своје богатство током неколико деценија захваљујући расту цијена некретнина и земљишта, па оно сада тежи око 22,8 милијарди фунти (34,8 милијарди долара) номинално.

Анализа је показала да је монархија имала користи од раста цијена некретнина посљедњих година. Ово неће монархију сврстати на листу десет најбогатијих са Билом Гејтсом на челу, али хоће у свјетски топ 20. Вриједност краљевске имовине може се упоредити са богатством Мајкла Блумберга или оснивача "Фејсбука" Марка Закерберга. Међутим, процијенити богатство британске монархије је компликовано јер је дио имовине у приватном власништву, а дио у државном.

Краљевска породица

Краљевска породица се некада могла видјети само у филмским журналима и у званичним приликама, док се данас њене фотографије објављују на "Твитеру", а Бакингемска палата је отворена за посјетиоце. Бракови троје од четворо дјеце Елизабете II су доживјели неуспјех, а таблоиди су нарочито пратили несугласице принца Чарлса и покојне принцезе Дајане.

Краљица Елизабета Друга

 

1926 - 21. април - рођена Елизабета Александра Мери Виндзор

 

Други свјетски рат - принцеза Елизабета почиње са јавном службом и пролази обуку за механичара и возача војних камиона

 

1947 - 20. новембар - принцеза Елизабета се удаје за Филипа Маунтбатена, са којим стиче четворо дјеце: Чарлса, Ану, Ендрјуа и Едварда

 

1952 - 6. фебруар - преузима трон са својих 25 година, након смрти оца Краља Џорџа Шестог

 

1953 - 2. јун - крунисана краљица Елизабета

 

1977 - сребрни јубилеј - група "Секс пистолс" објавила панк химну "Боже спаси краљицу", која оштро критикује монархију

 

1992 - Најтежа година за краљицу, када бракови њене троје дјеце пропадају, а дворац Виндзор бива оштећен у пожару

 

1997 - 31. август - принцеза Дајана, бивша супруга принца Чарлса, гине у аутомобилској несрећи у Паризу

 

2013 – 22. јул - рођење краљичиног унука Принца Џорџа, трећег у линији за преузимање трона

 

2015 – 9. септембар - краљица постаје британски монарх који најдуже влада

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана