Колико је Библија историјски тачна?

Huffington Post
Колико је Библија историјски тачна?

Истраживачи Лидар Сапир-Хен и Ерез Бен-Јозеф са Универзитета у Тел Авиву открили су да можда постоји недосљедност у ономе како Библија представља историју.

Користећи радиометријско датирање на основу распада угљеника како би одредили од кад потичу најстарије познате кости камиле, научници су утврдили да су камиле по први пут доведене у Израел око деветог вијека прије нове ере.

Стари завијет наводи да камиле у Израелу потичу из времена Аврама.

Иако не постоје археолошки докази о Аврамовом животу, многе религијске и научне заједнице наводе 20. вијек прије нове ере као вријеме његовог рођења.

Ако је нови доказ тачан, то међутим значи да постоји неусаглашеност између историје онако како се наводи у Библији и научне верзије.

Истраживачи су истражили древна налазишта производње бакра у Аравах долини гдје су кости камила присутне само у посљедњој трећини 10. вијека и 9. вијеку.

"Кости камила показују да су се оне на овом мјесту појавиле изненада, послије велике промјене у организацији производње у цијелом региону", пишу Сапир-Хен и Бен-Јозеф.

То сугерише да су камиле у регион можда довели Египћани идући трговачким путевима Средоземља.

Др Роберт Херис, доцент Јеврејског теолошког семинара каже да ово откриће неће бити шок за теолошку заједницу.

"Иако су открића недавно објављена, они који су упућени у тематику знамо за неке чињенице већ дуго", рекао је Херис.

"То је само један од многих анахронизама у Библији, али то не умањује њену светост за вјернике, јер је она спиритуални, а не историјски извор".

Према ријечима археолога Вилијама Девера у једном од интервјуа које је дао прије неколио година, библијска археологија је "несавршена наука".

"Желимо да од Библије направимо историју. Многи људи мисле да њени наводи морају бити историјски, и да се у супротном не узимају у обзир. Међутим, у хебрејској Библији нема ријечи о историји. Другим ријечима, шта су библијски писци мислили да раде? Пишу објективну историју? Не. То је модерна дисциплина. Они су писали приче. Жељели су да ви знате шта ови наводни догађаји значе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана