Кенедија случајно убио обавјештајац?

Танјуг
Кенедија случајно убио обавјештајац?

Вашингтон - Нови документарни филм о атентату на Џона Кенедија доноси нове доказе, па и то да је други хитац случајно испалио неко из његовог обезбјеђења.

Наиме, други, фатални хитац по некадашњег предсједника САД, случајно је испалио један од агената тајне службе задужен за безбједност предсједничког конвоја у Даласу, приказује се у филму.

Убиство Џона Кенедија је током деценија објашњавано разним завереничким теоријама, а 75 одсто Американаца и даље не вјерује у званичну верзију о једном, усамљеном стрелцу.

Вођене су бројне истраге како би се доказало да је 35. предсједник САД погођен са два метка испаљена са два различита мјеста.

Аутори новог документарног филма "ЈФК: Тхе Смокинг гун", који би требало да буде емитован у новембру, поводом 50-годишњице од Кенедијеве смрти, истичу да је фатални метак случајно испалио агент тајне службе Џорџ Хики, који се возио у конвоју, у кадилаку иза предсједничког аутомобила.

Ова најновија верзија је плод четворогодишњег истраживања ветерана аустралијске полиције Колина Мекларена, који своју теорију заснива на раду Хауарда Донахјуа који је 20 година прикупљао доказе о атентату на Кенедија и изнио их 1992. у књизи "Mortal Error: The Shot That Killed JFK".

Мекларен и Донахју наводе да су Хики и његове колеге из тајне службе ноћ уочи доласка Кенедија у Далас провели у пијанчењу, те да су слиједећег дана били мамурни.

Мекларен тврди да је пронашао и доказ да Хики није прошао обуку за руковање полуаутоматским пиштољем "Ар-15", који је тог дана носио.

"То је био први пут да прати предсхедника у аутомобилу и први пут да држи тај тип оружја", рекао је Мекларен у изјави за "Хафингтон пост".

Према његовој теорији, након првог пуцња, којим је Кенеди погођен у врат, Хики је зграбио свој пиштољ, али је услијед изненадног кочења конвоја случајно повукао ороз и испалио метак који је предсједника погодио у потиљак.

Мекларен тврди да је Хикијев пиштољ био другачијег калибра од муниције коју је користио Ли Харви Освалд, који је 1964. једини оптужен за убиство Кенедија.

"То је трагична несрећа која се догодила у жару акције", нагласили су Мекларен и Донахју, наводећи да је све заташкано уз помоћ предсједниковог брата, Роберта Кенедија, како тајна служба не би била осрамоћена.

Агент Хики, који је преминуо прије двије године, изјавио је дан након атентата у Даласу да је потегао оружје када је чуо први пуцањ, али да није пуцао.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана