Камбоџа: Пронађен град стар 1.200 година

РТРС
Камбоџа: Пронађен град стар 1.200 година

Сматра се да је пронађени град Махендрапарвата претеча познатог Ангкор Вата и налази се 40 километара западно од тог огромног храма.

Група неустрашивих археолога пронашла је град стар 1.200 година на магловитим планинама у Камбоџи тако што су се пробијали кроз густу џунглу, у којој се налазе и мине. У подвигу им је доста помогла и нев.ероватна технологија која им је и открила тај град, као и локани водич – једноноги бивши војник Црвених Кмера.

Сматра се да је пронађени град Махендрапарвата претеча познатог Ангкор Вата и налази се 40 километара западно од тог огромног храма. Археолози сматрају да је Махендрапарвата био први град царства Ангкор у 802. години.

Новине "Sydney Morning Herald" извјештавају да је у експедицији коришћена Лидар технологија, закачена за хеликоптер, која користи ласере да снима кроз густа подручја. Помоћи њих је откривен давно заборављен град.

Вођа археолошког истраживања при Универзитету у Сиднеју Дамијан Еванс рекао је за Морнинг Хералд о моменту када је град појавио на екрану.

"Помоћу овог инструмента угледали смо слику цјелокупног града за који нико није ни знао да постоји. Било је невјероватно", изјавио је Еванс.

Затим се његов тим упутио ка граду кроз планинске пређеле, уске стазе, мочваре, ријеке, трудећи се све вријеме да избјегну мине постављење током некадашњих сукоба у земљи.

Једноноги некадашњи војник Црвених Кмера Хенг Хеп, који је ногу изгубио управо у експлозији мине, био им је локални водич.

Тим је открио средину у којој се налазе канали, путеви, пећине, као и хумке за које се вјерује да су били гробови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана