Како су се прекрајале и мијењале границе Европе

Aгенције
Како су се прекрајале и мијењале границе Европе

Историја Европе је током посљедњих хиљаду година била бурна, са много револуција и ратова. Границе Старог континента су се мијењале и прекрајале, моћна царства су се урушавала, а мале земље су се бориле за независност.

Све то се може видјети у видеу који траје нешто више од три минуте, а који приказује како се Европа мијењала од Крижарских ратова до данашњих дана.

Видео почиње 1140. године по завршетку Викиншког доба, у вријеме када су вјерски мотивисане војне експедиције креирале мале државе у источном Медитерану.

Мапа показује колико је средњи вијек био под утицајем успона и пада Монголског царства које се на свом врхунцу протезало од Кине до Балтичког мора у Европи.

Такође се може видјети ширење Русије према југу и некадашњим монголским земљама, као и раст Отоманског цартсва.

Између 1815. и 1871. промјене граница биле су брзе и драматичне, неке балканске земље су у том периоду повратиле своју независност, а након Француско-пруског рата, Њемачка и Италија постале су уједињене националне државе.

Границе Европе су се још једном измијениле што је на крају довело до избијања Другог свјетског рата.

У овом видеоприказу је јасно видљиво како је Совјетски Савез доминирао Европом све до 1991. године када су се мање државе унутар њега отцијепиле и прогласиле независност.

Посљедних година доминантне су биле промјене граница на Балкану и формирање Европске уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана