Како су изгледале саобраћајне гужве у Америци прије 70 година

b92
Foto: vox

Возачи у Лос Анђелесу често се суочавају са пакленим саобраћајним гужвама. Да је тако вец́ дуже вријеме, доказује и овај видео. Недавно објављен на Јутјуб каналу НАСС, снимак пружа изванредан увид у стање на прилазним саобраћајницама највећег калифорнијског града половином 20. вијека.

Стари снимак је дигитализован,а накнадно је додат и вјештачки звук да би се добио аутентичнији амбијент. Али звук не одражава оно што се заправо дешава. Да јесте, вјероватно бисмо чули више трубљења у аутомобилима јер је саобрац́ај у првој половини снимка углавном у режиму стани-крени.
На снимлку идимо прилично агресивну вожњу док возачи мијењају траке и кривудају кроз гужву. Неке ствари се никад не мијењају.

Али аутомобили су се свакако промијенили. Чини се да прва половина снимка потиче из периода од раних до средине педесетих година, судец́и по вец́ини возила које видимо.

Друга половина видеа приказује саобраћај неколико година касније. Овог пута видимо доста аутомобила карактеристичног изгледа, посебно марке Цадиллац, дизајнираних касних педесетх.

Ипак, неки модели као што је Форд Фалкон и камионет потврђују да овај дио снимка потиче из раних шездесетих. Могу се видјети и неки драгуљи из поменуте епохе, као што Цитроен ДС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана