Како су Британци дозволили да милион Индуса умре од глади

Агенције
Како су Британци дозволили да милион Индуса умре од глади

Љета у Индији знају да буду веома окрутна са високим температурама које исцрпљују становништво, али ове године навршава се 150 година од можда највеће климатске катастрофе на том поднебљу познате као Индијска глад која је погодила подручје Орисе 1866. године.

Том приликом од глади је умрло више од милион становника, што је чинило у том тренутку трећину становништва тог подручја на истоку државе.

Овај догађај је покренуо снажне расправе о сиромаштву и представља прекретницу индијског политичког развоја.

Глад која до тада није била непознаница за индијско становништво, повећала се захваљујући врло оштрим британским колонијалним правилима. Енглези су форсирали све више становништва да се бави пољопривредом и на тај начин су помогли да некад веома добро развијена текстилна индустрија потпуно замре. Сезонски монсуни су често били кривци за пропадање љетине што би знатно утицало на чињеницу да становништво није могло да се прехрани.

Веома слабе монсунске кише су те године проузроковале велику сушу. Индијска и британска штампа су извјештавале о великом скоку цијена, смањеним резервама и очајавале што земљорадници нису у могућности да приуште пиринач. Колонијална власт се бацила на посао половином 19. вијека тако што је одлучила да ништа не предузима и да све препусти природној селекцији. Свака смрт која је наступила због глади сматрана је начином реаговања природе на пренасељеност.

Већ у мају 1866. било је немогуће игнорисати катастрофу која је захватила Оррису. Поред локалног становништва глади су били изложени и британски службеници и војници и њихови вапаји за храном су далеко одјекивали.

Британац Бидон који је био гувернер једне од индиских провинција покушао је да им достави и увезе пиринач, али је његов покушај пропао захваљујући обилним кишама које су наступиле у том периоду и учиниле да пиринач иструли.

Глад у Индији је наступила и у наредним годинама, биљежећу бројку од десет масовних гладних година до данас, а тим приликама до садашњег тренутка од глади је умрло више од 15 милиона људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана