Како се Хемфри Богарт од тровања водом спасао вискијем

express.hr
Како се Хемфри Богарт од тровања водом спасао вискијем

Педесетих година прошлог вијека Холивуд није имао праксу да снима филмове по удаљеним локацијама, али редитељ Џон Хјустон одлучио да свој независни филм "Афричка краљица" сними на егзотичним локацијама Уганде и Конга.

Уз помоћ великана Кетрин Хепберн и Хемфрија Богарта ипак је успио да направи филмски класик који се и данас сматра једним од најбољих филмова тог доба.


Филм је пуштен у дистрибуцију 1951, а 36 година касније Кетрин Хепберн је открила је неке занимљиве детаље са снимања, у књизи "Рађење Афричке краљице или како сам скоро сишла с ума".

"Афричка краљица", снимана седам недјеља, је романтична комедија и авантура која говори о времену Првог свјетског рата. Редитељ Хјустон није ни слутио са каквим ће се изазовима снаћи у дивљини. Змије отровнице, крокодили, милиони комараца и прљава вода били су само неко од њих.

У Уганди није било никаквих проблема, али су се ствари погоршале чим су дошли у Конго. Анђела Ален, која је радила као помоћница сниматеља, испричала је да су након снимања сви трчали до својих шатора како би побјегли од комараца, а чим би усталили окретали су чизме наопачке да би из њих изашле стоноге и друга гмижућа створења.

Прање у црвеној води било је свакодневно. Та контаминирана вода била им је највећи непријатељ, а у једном тренутку сви су успјели да се отрују њоме. Сви, осим Хемфрија Богарта и Џона Хјустона који су тежак пролив избјегли пијући веће количина вискија, потпуно игноришући воду.

То их је спасило од желудачних проблема, од којих остатак екипе толико патио да су на филмском сету иза реквизита имали скривене канте у које су повраћали, често прекидајући снимање.

"Све што сам уносио у себе био је запечени пасуљ, шпаргле из конзерве и шкотски виски. Кад год је комарац угризао Хјустона или мене, пао је мртав", изјавио је касније Богарт.

Упркос проблемима, на филмском платну све је изгледало савршено и филм је постигао тренутни успјех - Хепберн је захваљујући њему освојила свог петог Оскара, а Богарт своју једину номинацију за ту престижну награду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана