Како се градио Ајфелов торањ?

Aгенције
Како се градио Ајфелов торањ?

Група француских стручњака направила је видео који по први пут у 3D техници открива како се градио Ајфелов торањ и како је у вријеме Свјетске изложбе 1889. године изгледао Париз.

Филм, који су креирали Мехди Тајоуби и његови колеге из компаније Дасо Системес, у реалној величини и до детаља приказује околне грађевине оног времена, укључујући чак и заставе на главном павиљону.  

Фасцинантна прецизност остварена је уз помоћ низа архивских докумената попут планова градње и нацрта и уз консултације са историчарима. За реконструкцију неких грађевина требало је често више мјесеци рада.  

Жан-Марк Лери, директор паришког музеја Карнавале, који је учествовао у реконструкцији, каже да му је нова визуализација промјенила доживљај историјских збивања. На примјер, злогласни затвор у Бастиљи, који је пао 1789. године био је много мањи него што је касније представљен на различитим умјетничким јделима. То значи да га је било лакше освојити него што би се дало закључити на темељу прича, пише Тпортал.

Аутори тврде да су чак и најстарије грађевине представљене изузетно вјерно. Упркос томе, тим у слиједећем кораку планира да направи још детаљнију верзију која би укључивала бројне детаље из свакодневног живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана