Како је живио највиши човјек Русије, био је висок 285 центиметара

РТ
Како је живио највиши човјек Русије, био је висок 285 центиметара

Несуђени Гинисов рекордер, Фјород Махнов, био је по свему изузетан: висок невјероватних 285 центиметара, способан да вуче кочију узбрдо само на својим плећима, па и да одушеви својом појавом чланове британске краљевске породице или Папу Римског.

Прича о највишем човјеку Царске Русије, а могуће и читаве планете, Фјодору Махнову, и данас интригира многе, без обзира на то што је од његове смрти прошло већ више од једног вијека. Овај руски "Гуливер", нажалост, никада није доспио до Гинисове књиге рекорда, јер у то вријеме она није ни постојала, иако је од званично највишег човјека на свијету, Роберта Уодлоуа, он виши за чак 13 центиметара.

Обична беба, необично дијете

Фјодор је рођен у обичној сељачкој породици, а по рођењу није био ништа већи од било које друге бебе. Мјесеци су пролазили, малишан је растао, али исто онолико колико и његови вршњаци. И тако све до осме године. Међутим, дословно преко ноћи ситуација се промијенила, а мали Фјодор одједном је постао не тако мали. Већ са  навршених девет година он се јако разликовао од својих вршњака, и то не само по висини, већ и по физичкој снази. Сваке године он је бивао све виши и све већи, а са 14 година достигао висину од невјероватних два метра!

Посебна исхрана руског "Гуливера"

Иако сељаци, Фјодорови родитељи нису били сиромашни, па су могли себи да "приуште" да одгајају овако необично дијете. Иако звучи сурово, он је био највећи потрошач домаћинства. За један оброк, дјечак је наводно јео 20 јаја, осам векни хљеба, око два килограма меса и још скоро исто толико кромпира. Није само његова исхрана била несвакидашња, већ и сан: било је дана када је он спавао и по 20 сати без буђења, нарочито уколико је прије тога радио. А и када није, само кретање Фјодора је довољно исцрпљивало.

Због Фјодорове висине отац је морао да руши плафоне

Наравно, дјеца су имала подругљиве коментаре на рачун Фјодора, јер је од свих њих он био макар за двије главе виши. И то није био једини проблем са којим се он сусретао: већи је био како да се усправно креће по кући у којој је живио, имајући у виду да су плафони били доста ниски, као и на чему да спава, премда ни један кревет није био прављен у тим димензијама. Проблем ниских плафона ријешио је Фјодоров отац, који је морао да их прво сруши, а потом дигне додатни спрат, док је проблем кревета решен тако што је прављен нови, по мјери, дуг чак 2,5 метара. 

Циркузант "за медаљу": Фјодора су жељели да гледају и Папа Римски и предсједник Америке

Упечатљиви физички изглед Фјодора, а посебно висина од два метра и 85 центиметара, били су његова "улазница" у свијет циркуса, а новац који је добио као хонорар био је много већи него што је зарађивао до тада, радећи тешке физичке послове. Он је непрекидно био на турнејама по читавој Царској Русији, а успјех и слава који су га пратили били су попут лијека за душевне ране које су му вршњаци ономад направили исмевајући га. Убрзо су за Фјодора чули и у иностранству, а позиви да наступа у дворцу британске краљевске породице, код Папе Римског, предсједника Америке и слично су се само низали.

Кратак, али испуњен живот и трагичан крај

Фјодор Махнов живио је јако кратко - само 34 године. Већ у том узрасту његов организам био је толико измучен, да се он осјећао попут старца. Научници из читавог свијета тражили су од Русије дозволу да истраже остатке овог великана, али је дозвола дата само домаћим антрополозима, и то 1939. године, скоро три деценије након његове смрти. Међутим, почетак рата омео је научнике у њиховој замисли, а касније посмртне остатке, нажалост, нико није више могао да пронађе, пише РТ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана