Kако је земљотрес спојио два човjека удаљена вијековима

Агенције
Kако је земљотрес спојио два човjека удаљена вијековима

Ово је занимљива прича о томе како су током обнове будванског Старог града послије земљотреса 1979. године, једна плоча и натпис на њој спојили два човјека удаљена три вијека један од другог...

 

Данас се обележава тачно 35 година од страховитог земљотреса који је погодио црногорско приморје и за собом оставио пустош и однио животе 101 особе. На годишњицу разорног земљотреса “Приморске новине” преносе причу о два човјека које је судбина спојила иако су вијековима удаљени један од другог.

Наиме, током рутинских радова на обнови фасаде куће на малом Тргу од Палми у Будви, мајстор је наишао на рељефно профилисан камен који одудара од уобичајене текстуре каменог зида. У камену угравирана слова - њему неразумљива. Зачудио се што камени натпис није изнад главних улазних врата или прочељу гдје су обично постављани породични грбови и друга хералдика. Мајстор је био изненађен открићем те је позвао координатора санације Старог Града, Жељка Митровића ради консултације. Сусрет Митровића са плочом и значењем натписа је моменат спознајне вртоглавице и успостављања временског моста између два градитеља.

На плочи пише: Fato teramoto adi 6 aprile 1668. А-b - Урађено за земљотреса 6. априла 1668. и иницијали аутора А.Б. Два човјека из два времена удаљена три вијека на истом задатку обнављања порушеног у неумитној стихији. Дивљење и идентификација Митровића са старим мајстором А.Б. и повезаност истом потребом да се поправи, обилежи и опомене на опасност и цикличност природних катастрофа. То је трен у ком се изједначује локално и универзално, а кратке секвенце људског трајања помирују са дужим историјским, геолошким и космичким епохама.

Иначе, овај дио Црне Горе броји вријеме између земљотреса. Помињу се они из V и VI века у којима су у мору нестајали Епидаурус, Ризхон, Ацрувиум, па најпознатији из априла 1667. када су градови уз обалу јужног Јадрана изгубили и до половине становника а услиједили пожари, епидемије и пљачке, па слиједећи, из априла 1979. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана