Југословенска тајна служба: "Кенедија није убио један човјек"

РТС
Југословенска тајна служба: "Кенедија није убио један човјек"

Двије трећине Американаца сумња да је Кенедија убио један човјек.

То су у једном експерименту показали и југословенски безбједњаци, свједочи дугогодишњи Титов преводилац Иван Ивањи.

Годину послије атентата, спремајући се за посјету Тита Источном Берлину, реконструисали су догађај.

"Пуцали су са тачно те висине са које је наводно тај атентатор пуцао. Возили кола, са лутком, том брзином. Наши најбољи снајперисти су гађали и нису могли да погоде. Због тога је њихов закључак био – један метак да погоди, то је крајње невјероватно, то је један према милион, али ајде, и то чудо постоји. Три метка је немогуће – није он пуцао", навео је Ивањи.

Још један локални угао, из перспективе тадашње Југославије, појављује се у личности једног од сарадника Ције, који је пред Вореновом комисијом дао опширни исказ, тврдећи да је био веза обавјештајне агенције са Освалдом.

"Оно што је занимљиво јесте да је Џорџ Морешилд мисију у вези са Цијом почео у Југославији 1957. године, када је као стручњак за нафту боравио на југословенском приморју. У међувремену, није се само тиме бавио. Њега су тадашње југословенске власти протјерале из Југославије, због тога што су нашле цртеже војних објеката код њега", навео је Бисенић.

Шта би могло да се нађе у преосталих 15.000 докумената о Кенедијевом убиству? Истраживачи не вјерују у нови непобитни доказ, вјерују да службе имају разлога да скривају сопствено чињење или нечињење.

"Моја је теорија завјере – питајте ФБИ, а сумња на то би шкодила повјерењу Американаца у националну безбједност. Ниједан предсједник не жели да се под његовом влашћу то докаже и сазна и никад нећемо сазнати", казао је Ивањи.

Четири истраге америчке администрације нису биле довољне да окончају сумње и разводне машту поводом Кенедијевог убиства. Осуђени атентатор скончао је такође у атентату пред камерама. Догађаји из америчке историје 1963. многи виде као прекретницу, када је свијет престао да верује у званичне истине.

Декласификовани документи не доносе ништа ново

У новим документима о убиству америчког предсједника Џона Кенедија нема ништа ново, оцјена је истраживача и новинара након што је амерички Национални архив објавио дио документације из владине истраге атентата у Даласу, 22. новембра 1963.

Нови документи очекују се 15. децембра сљедеће године, до тада – досије Кенеди остаје једна од највећих политичких мистерија 20. вијека.

Када би се писало упутство о томе како да се деценијама хране теорије завјере, узор би могао да се пронађе у Вашингтону.

Упркос обавези да, на основу Џеј-Еф-Кеј акта из 1992, за 25 година објелодани све писане трагове из истраге убиства Џона Кенедија, 2017.

Доналд Трамп одобрио је прво одлагање

Потом је и Џо Бајден потписао још једно.

Услиједило је још једно дјелимично откривање, из пијетета према годишњици атентата у Даласу.

Већ виђено, осим појединих раније затамњених дијелова. Једно је било заједничко свим извјештајима.

"Разочарање потиче од тога да није откривено ништа ново, ништа више од онога што је већ у библији атентата, а то је извјештај комисије коју је предводио судија Врховног суда Ерл Ворен", рекао је Милан Мишић, некадашњи дописник Политике из Вашингтона.

Као изазов Вореновом извештају, филм "Џеј-Еф-Кеј" Оливера Стоуна, тумачи се, подстакао је објављивање милиона докумената.

У 1.500 управо објављених докумената највише пажње изазвале су информације о атентатору Лију Харвију Освалду. Шест недјеља прије атентата путовао је у Мексико Сити, тврдећи да је фотограф, где је посјетио совјетску и кубанску амбасаду. И то је, објашњавају упућени, познато од 1998.

"Он је прво желио 1958. године да се настани у Совјетском Савезу, затим је покушао самоубиство зато што му то тамо није омогућено, а онда се оженио, нашао је посао, али се на крају вратио у САД", казао је новинар Драган Бисенић.

Мишић је истакао да је сасвим извјесно да су Освалдова путовања у Мексико била праћена.

"Оно што је основно, то је чињеница да Тајна служба није спријечила атентат. Наравно, велика мистерија остаје реченица из Вореновог извештаја, која оставља могућност да је постојао и други атентатор", казао је Мишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана