Jугословени су их измислили, свијет их обожава!

novi.ba
Jугословени су их измислили, свијет их обожава!

Неки међу вама сјећају се добро боросана! Овај модни тренд је осмишљен у бившој Југославији, био је запажен, али не и омиљен. Оно што је Југословенима било неатрактивно, свјетским креаторима је послужило као инспирација.

Боросане су својевремено носиле углавном угоститељске раднице или жене које су на послу доста времена проводиле на ногама.  

Није их пратило обожавање, али су и поред тога постале тренд, па и више од тога. Како вријеме пролази,  кад се сјетимо Југославије, оне се наметну као један од њених симбола.  

И док се регион опростио од боросана,  оне су нашле мјесто на свјетској модној сцени. Њихов велики камбек десио се 2009. године, на Њујоршкој недјељи моде, кад је модна кућа "Lacoste" представила колекцију за пролеће/љето.

Ова модна куће је те вечери постигла циљ, публика је у  Њујорку одушевљено поздравила њене нове креације, а  било је занимљиво видјети како су реаговали домаћи трендсетери и љубитељи "крокодилића"  када се омиљена животиња појавила на боросанама.  

На ревији су представљене боросанеод платна у бијелој и црној боји, са отвореним прстима, отвореном петом, и ниском потпетицом.

Посебно је занимљиво што су  онена овој ревији биле дио изгледа џет сета, намијењене за опуштене тренутке на тениским тренима.  

Сушта супротност од онога како су се третирале у Југославији!  

Ову врсту обуће су у Југославији пратиле  одређене предрасуде. Изгледаа је било довољно само промјенити угао гледања на њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана