Још нисмо открили све о Ани Франк

Агенције
Још нисмо открили све о Ани Франк

Ану Франк, по свему судећи, нису издали сународници, него да су је нацисти случајно пронашли.

Нова студија коју је објавио Музеј Ане Франк у Амстердаму каже да не постоје јасни докази да је мјесто скривања мале Јеврејке и њене породице неко одао Нијемцима, након чега су ухапшени и депортовани.


Роналд Леополд, извршни директор Музеја Ане Франк каже да ново истраживање "указује да треба размотрити и друге сценарије".

Једна могућа теорија је да је рација 4. августа 1944. довела до Аниног хапшења и да је била дио истраге о илегалном раду или фалсификованим купонима за следовања у кући поред канала гдје се са родитељима и другим Јеврејима скривала нешто више од двије године.

Она је за то вријеме водила дневник који је послије рата објављен и постао свјетски признат симбол жртава Холокауста.

Умрла је у концентрационом логору Берген-Белзен у 15. години и то непосредно прије него што су га Савезници ослободили.

Ново истраживање указује да су двојица мушкараца који су радили на згради поред Принсенграхт канала били укључени у фалсификовање бонова за слиједовања. Ухапшени су почетком 1944. и касније пуштени, а та хапшења се помињу и у Анином дневнику.

Таква хапшења пријављена су истражном органу са сједиштем у Хагу чији извјештај показује да су Јевреји који су се скривали случајно пронађени.

Друга могућност коју извештај отвара је да је рација била дио истраге о илегалним радним мјестима која би спречила нацисте да Јевреје одводе на принудни рад у логоре.

"Радници компаније у којој су људи илегално радили и два представника продаје ухапшени су због умијешаности у малверзације са купонима за следовања, што је очигледно привукло пажњу власти", каже извјештај.

"Наравно, могућност издаје није потпуно искључена, али је јасно да још нисмо дошли до истине о том судбоносном љетњем дану 1944."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана