Изуми који су промjенили ток историје људског ратовања

Агенције
Изуми који су промjенили ток историје људског ратовања

Писана ријеч преноси приче о небројеним сукобима који су утицали на судбину човјечанства. Али, ниједан од њих не би био толико значајан да није оружја које су људи том приликом користили.

Магазин "Live Science" издвојио је неке од најбитнијих изума чија је употреба промjенила ток историје ратовања.

Лук и стријела

Најранији проналасци овог оружја сежу чак 60.000 година у прошлост, много прије успостављања модерне цивилизације.

Лук и стријела увели су револуцију у ратовање, омогућавајући напад на непријатеља из даљине и остављајући нападача на безбједном растојању.

Ово оружје је у вјештим рукама узимало велики број живота на бојном пољу и заслужно је за важне побједе, каква је, на примјер, била битка код Кресија 1346. године.

Коњица

Снажна коњска леђа носила су бројне витезове у одлучујуће битке.

Захваљујући њима, Александар Велики је покорио бројне цивилизације, а брзе монголске хорде су дојуриле све до Јадрана, оснивајући једно од највећих царстава које је човјечанство икада видјело.

Изванредна мобилност трупа које су користиле коње учинила их је имуним на готово сваку одбрамбену формацију; каснија појава дугих копаља дјелимично је поништила њихову ефикасност.

Једро

Употреба бродова са једрима омогућила је брзо пребацивање трупа и залиха преко мора у далеке земље гдје се водио рат, драстично смањујући вријеме и цијену транспорта.

Специјално дизајнирани бродови коришћени су у борбама с непријатељем, често са резултатима који су имали директан утицај на дешавања на копну; заправо, управо су дешавања на мору била од пресудне важности за будућност читавих цивилизаиција: Грчка морнарица је у бици код Саламиса побједила персијску флоту, спречавајући њихово даље напредовање на запад.

С друге стране, губитак монголских бродова у олуји их је спречио да стигну до Јапана и прошире своје царство на острва које данас знамо као Земљу излазећег сунца.

Инжењерство

Око многих средњовјековних градова грађене су високе, дебеле зидине; уз њих су се често налазиле препреке као што су канали, покретни мостови и сличне одбрамбене структуре чија је сврха била спречавање уласка непријатеља у насеље или утврђење.

Да би се превазишле такве препреке, копани су тунели и грађени су катапулти и друга оружја за опсаду.

За развој таквих озужја заслужни су војни инжењери, чију су важност први упознали стари Римљани током својих ратова. Они су такође осмислили славне римске путеве, од којих су многи преживјели до данашњег дана.

Барут

Ријетко које оружје је донијело толико драстичну промјену у ратовању као барут. Њиме су рушене тада непробојне градске зидине, а оклопи витезова су постали бескорисни.

Артиљерија, посебна војна грана која се развила управо захваљујући баруту, омогућила је Наполеону да за кратко вријеме постане владар цијеле Европе, док су први митраљези наносили страховите губитке непријатељској пешадији, која је у бој кренула у традиционалној линији.

Мотор са унутрашњим сагоревањем

Употреба моторизованих возила је на исти начин унијела револуцију у ратовање као што је то некад учинила употреба коња.

Захваљујући овом изуму, на ратиште су доспјели тенкови, авиони, подморнице, хеликоптери и роботи, што је довело до данашњих кратких, али интензивних ратовања.

Радио

Захваљујући употреби радија, могуће је имати надзор над великим бројем трупа и усмјеравати њихово кретање у сваком тренутку.

Њиме је доста олакшан надзор непријатеља, а пренос пропагандних порука показао се и као одличан алат за подизање морала међу становништвом.

Изум радија је непосредно допринио и изуму радара, кључној компоненти одбране Уједињеног Краљевства током Битке за Британију; да је том приликом Хитлер крочио на острво, данашња историја би изгледала сасвим другачије.

Нуклеарно оружје

Употребљено у само два наврата, и то у размаку од три дана, нуклеарно оружје остаје најстрашније ратно средство које је човјек икада осмислио.

Данас га посједује релативно велики број земаља, али ниједна од њих се не усуђује да га користи; страх од одмазде је превелик чак и међу најагресивнијим земљама које га имају у свом арсеналу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана