Изложба минијатура поводом 80 година од Априлског рата

Срна
Изложба минијатура поводом 80 година од Априлског рата

БЕОГРАД - Изложба "Други светски рат у минијатури - 80 година од Априлског рата", поводом 80 година од догађаја којим је у Србији почео Други свјетски рат, биће отворена 1. априла у Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности /САНУ/ у Београду.

На изложби ће бити приказано више од 100 макета борбених средстава из Априлског и Другог свјетског рата које ће кроз аутентични приказ копија авиона, возила, бродова, фигура, диорама и вињета, пружити посјетиоцима увид у борбену технику тог периода.

Осим макета, дио изложбе ће бити и штампани панои који ће садржати цртеже и фотографије, мапе борбених дејстава, исјечке из штампе и текстове, саопштено је из САНУ.

Бурна историјска дешавања су на територији Србије довела до врло ограниченог броја музејских експоната борбене технике из ове епохе.

Имајући то у виду, макета је погодан медиј да, макар у минијатури, посјетиоцима пружи тродимензионални утисак ових техничких достигнућа која данас дјелују готово немогућим.

Организатори изложбе су Макетарски клуб "Олуј" и Београдски макетарски клуб, у сарадњи са САНУ, а намијењена је широкој публици, дјеци школског узраста, заљубљеницима у визуелну умјетност, минијатуру и историју.

Изложба ће бити отворена 1. априла у 10.00 часова и трајаће до 24. априла у складу са прописаним мјерама за спречавање инфекције ковида 19.

Априлски рат је назив за инвазију сила Осовине на Краљевину Југославију која је почела 6. априла и трајала до 17. априла 1941. године, а означава почетак Другог светског рата на територији Југославије.

Напад је извршен копненим путем из више праваца - њемачке, италијанске и мађарске трупе продрле су на територију Југославије из правца Италије, Аустрије, Мађарске, Румуније, Бугарске и Албаније.

Априлски рат завршен је окупацијом и подјелом Југославије између сила Осовине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана