Изгубљено јеванђеље: Исус је био ожењен и имао је дjецу

Independent
Изгубљено јеванђеље: Исус је био ожењен и имао је дjецу

Исус се оженио за Марију Магдалену и имао дјецу, стоји у тексту старом готово 1500 година који се појавио у Британској библиотеци, преноси "Independent".

Текст је назван "Изгубљено јеванђеље" и преведен је с језика који се повезује с арамејским, а на њему су годинама радили професор Бери Вилсон и писац Симча Јакобовици. У њему се наводи и да је Марија Магдалена заправо била "оригинална Девица Марија", али да је, као што је наведено, била његова жена, а не мајка.

Многи стручњаци умањили су историјску вредност ове библијске личности, али према преводиоцима овог текста, она је имала пуно већу важност него што јој се првотно приписивало, односно била је уз Исуса у свим тренуцима који су се до сада повезивали са Дјевицом Маријом.

Наравно, ово није први пут да се откривају разна "нова јеванђеља" у којима се тврди да је Исус био у романтичном односу с Маријом Магдаленом, а о томе су писали и Никос Казантзакис у "Посљедњем Христовом искушењу" и Ден Браун у "Да Винчијевом коду".

За овај се текст наводи да датира из 570. године и да је написан на животињској кожи. У архивима Британске библиотеке налази се посљедњих 20 година, а тамо је пребачен из Британског музеја који га је 1847. године купио од трговца умјетнинама који је тврдио да га је набавио из самостана св. Макарија у Египту.

Посљедњих 160 година документ су проучавали стручњаци који у њему нису пронашли "ништа занимљиво", што се очигледно промјенило кад је он стигао у Вилсонове руке. Након шест година проучавања он и Јакобовици дошли су до споменутих "открића".

Даља сазнања из књиге, укључујући и имена Исусове дјеце. биће позната 12. новембра, за кад је заказана службена промоција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана