Из путничког авиона искочио у легенду

Срна
Из путничког авиона искочио у легенду

Вашингтон - FBI на крају није успио да ријеши најмистериознију отмицу авиона у својој историји, па је након 45 година безуспјешне истраге затворио случај познат као "Д.Б. Купер".

Случај који је "Вашингтон пост" нагнао да отмичара Купера упореди са "чудовиштем из језера Лох Нес", за које се не зна да ли уопште постоји, коначно је стављен у ладицу без разрјешења.


За вријеме вишедеценијске истраге, FBI је прегледао све вјеродостојне трагове, координисао више канцеларија за обављање претраживања, прикупио све расположиве доказе и испитао све идентификоване свједоке.

Докази прибављени током истраге сада ће бити сачувани за "историјске сврхе" у централи FBI у Вашингтону.

Све се одиграло 24. новембра 1971. године, када је човјек са /наводним/ именом Д.Б. Купер готовином купио карту за лет 305 из Портланда за Сијетл.

FBI га описује као "тихог човјека у средњим 40-им годинама који је носио пословно одијело, црну кравату и бијелу кошуљу". Након што је наручио бурбон и соду, стјуардеси је предао поруку на којој је писало да има бомбу у актовки.

Купер је отворио актовку и показао стјуардеси "мало жице и штапове црвене боје", те је захтијевао да запише што јој говори.

Ускоро, она је однијела поруку пилоту у којој је Купер захтијевао четири падобрана и 200.000 долара у новчаницама од по 20 долара.

Након слијетања у Сијетл, Купер је допустио да 36 путника напусти авион у замјену за новац и неколико падобрана. Тражио је од пилота да поново узлети и крене према Мексико Ситију.

Нешто послије 20.00 часова, између Сијетла и Риноа, Купер је искочио из авиона са новцем у рукама. Након тога више никад није виђен.

Истражиоци FBI вјеровали су да је Купер искусан падобранац, могуће са војним искуством. Међутим, након неколико година закључили су да то једноставно није истина.

Ниједан искусни падобранац не би скочио по ноћи и киши са вјетром од 32 километара на сат, носећи мокасинке и капут. То би било превише ризично.

Купер, такође, није уочио да је његов резервни падобран био само за тренинг и да је био зашивен, а то је нешто што би искусан падобранац провјерио.

Послије готово четири деценије и након много осумњичених лица, све је завршило признањем да до данас нико не зна гдје је завршио човјек који се представио као Д.Б. Купер.

Упркос неким "примамљивим" траговима, попут полууништеног пакета са 5.800 долара у новчаницама од по двадесет долара са серијским бројевима који одговарају откупнини, бројни истраживачи вјерују да Купер никада није преживио скок.

Куперов падобран није се могао усмјеравати, те је он слетио у дивљину носећи одијело и ципеле у зимско вријеме, по ноћи.

Ако би постојало било које мјесто на које не бисте жељели скочити, онда би то било оно на које је Купер желио да се спусти, тврде истражиоци FBI.

Скочио је у дивљину без плана, без одговарајуће опреме, у таквим врло неповољним условима. Вјероватно му се никада није ни отворио падобран, вјерују у FBI.

Упркос многобројим дојавама током година, ништа од података није довело до идентификовања отимичара.

Изношене су увјерљиве теорије, даване информације о појединцима који се потенцијално подударају са отмичарем, али ништа није помогло.

Особа позната као "Д.Б. Купер" нестала је у ноћи искочивши из путничког авиона и отишла у легенду. А, можда, и у смрт. /крај/нт

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана