Из архиве “Гласа”

Миланка Митрић
Из архиве “Гласа”

Прегледајући старе новине, зарад сјећања на прошла времена, овог пута вратили смо се у издања “Гласа” из различитих периода и то у “Глас” из 19. августа 1945. године, 17. и 18. августа 1985. и 19. августа 2014. године.

Цјелокупна архива “Гласа Српске” сачувана је на папиру, а један њен дио, дигитализован, налази се на сајту www.glassrpske.com/arhiva .

1945.

Повратак у 1945. годину овог пута обиљежен је враћањем у “Глас” објављен 19. августа 1945. године (број 6, година III), који је тада објављен на четири странице.

Дајте раднику књигу

На 4. страници ових новина налазио се текст посвећен обнављању библиотеке и трагању за књигама, које је покренуло друштво “Пелагић”.

- Управа радничког културно-просвјетног друштва “Пелагић” у Бањој Луци, свјесна какву улогу игра добра књига у изградњи и подизању културног нивоа радника, одлучила је да обнови своју библиотеку. Како је већи број књига уништен и како друштво не располаже већим материјалним средствима - то управа друштва апелује на родољубе и пријатеље радничког покрета да помогну овом послу својим прилозима и поклонима - стоји у тексту.

1985.

“Глас” из 1985. године (број 4482, година XLII) објављен као двоброј за 17. и 18. август, тада је изашао на 24 странице

Удар нађе...

На 7. страници овог “Гласа” налазио се текст насловљен са “Удар нађе”, цетињски запис новинара Лимуна Папића, о згради Биљарда, која је била резиденција владике Петра Другог Петровића Његоша, која је тада, након шест година била обновљена.

 - Данашња, обновљена, учвршћена и освежена Биљарда је, у ствари дивна и дуга прича о Петру Другом Петровићу Његошу, Цетињу, Црној Гори и Европи оног времена. То је поучна, драматична и упечатљива прича о изданку који потиче из “грмена маленог и оскудног”, али изданку који се винуо високо, то је прича о Његошу дјечаку, момчићу, Симином ђачићу, прича о владару, пјеснику, црквеном великодостојнику - забиљежено је тада у тексту.

2014.

“Глас Српске” из 2014. године који смо прегледали (број 13.511, година LXXII), објављен је на 40 страница.

Умјесто на море, хрле у читаоницу

На 21. страници “Гласа Српске” налазио се текст о посјети читалаца и студената Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, ауторке Јасмине Перишић.

- Сваке године у љетњим мјесецима, нарочито у јулу и августу, број корисника у универзитетским читаоницама мањи је за једну трећину, у односу на годишњи просјек. Сада имамо повећан број постдипломаца и доктораната. Они одморе, по свему судећи, користе за интензивнију посвећеност научно-истраживачком раду и припреми мастер, магистарских и докторских радова - навела је тада у тексту координатор Универзитетског одјељења НУБРС Данка Делић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана