Из архиве “Гласа”

Миланка Митрић
Из архиве “Гласа”

Прегледајући старе новине, зарад сјећања на прошла времена, овог пута вратили смо се у издања “Гласа” из различитих периода и то у “Глас” од 6. августа 1945, “Глас” из 8. августа 1985. године и “Глас Српске” од 6. августа 2015. године.

Цјелокупна архива “Гласа Српске” сачувана је на папиру, а један њен дио, дигитализован, налази се на сајту www.glassrpske.com/arhiva .

1945. .

“Глас” из 1945. године који смо прегледали објављен је 6. августа те године (број 4, година III) и као многи бројеви тадашњег периода, изашао је на шест страница.

Сакупљање старог гвожђа

Ударна седмица у којој је потребно обезбиједити гвожђе жељезарама за зимски период рада, била је једна од вијести на 4. страници тадашњег “Гласа”, у којој је истакнута важност заједничког рада у цијелој држави, зарад привредне обнове земље. Било је потребно 48.000 тона гвожђа.

- У овој акцији треба да узму учешће не само омладинске већ и друге фронтовске организације, АФЖ и синдикати. Ово је добра прилика за њихово такмичење, за такмичење појединаца, села и градова. Приликом сакупљања треба пребирати све врсте гвожђа, осим емајлираног посуђа и бијелог лима, који не могу доћи у обзир за предају - записано је тада.

1985..

“Глас” из 1985. године којем смо се овог пута вратили, објављен је 8. августа године (број 4.474, година XLII). Тадашње издање изашло је на двадесет страница.

За и против екранизације

Пулски фестивал био је тема једног од текстова на 8. страници “Гласа”. У тексту Владе Слијепчевића, ријечи је било о филмској екранизацији дјела савремених писаца, те о њеним позитивним и негативним странама.

- Дошло је вријеме да се права књижевна литература више користи у филму, али уз дужно поштовање језика. На сву срећу, ове године, како је то филмска критика потврдила, мање је еротских сцена и псовке на траци. Еротику замјењују свакодневне “поштапалице” обичног народног говора. Према томе, у филму има још примитивног израза и још ће га бити, али се против њега ваља стрпљиво борити - стоји у тексту.

2015.

“Глас Српске” из 2015. који смо извукли из архиве, објављен је 6. августа (број 13.803, година LXXIII). Тадашњи број објављен је на 40 страница.

Разговор са Савином Гершак

На 21. страници “Гласа Српске” налазио се текст Ратомира Мијановића, разговор са глумицом Савином Гершак, која је гостовала на филмском фестивалу. Она је тада говорила и о пријатељству са Драганом Николићем, Батом Живојиновићем, Данилом Батом Стојковићем и другима.

- Било ми је велико задовољство учити и гледати шта они раде. А тек приватно колико је било забавно. Они су били још интересантнији него на филму. Знали су да нисам глумица, а примили су ме безрезервно и од мене нису очекивали ништа - рекла је тада она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана