Из архиве “Гласа”

Миланка Митрић
Из архиве “Гласа”

Прегледајући старе новине, зарад сјећања на прошла времена, овог пута вратили смо се у издања “Гласа” из различитих периода и то у “Глас” 4. јула 1947. године, 1. јула 1993. године и 1. јула 2013. године.

Архива “Гласа Српске” сачувана је на папиру, а један њен дио, који је дигитализован, налази се на сајту www.glassrpske.com/arhiva

1947

“Глас Српске” из 1947. године, којем смо се вратили, објављен је 4. јула 1947. године на шест страница (година V, број 25).

Театар на гостовању

На петој страници “Гласа” налазио се текст под насловом “Народно позориште у Бањој Луци је за 41 дан турнеје извело 48 масовних представа”, у којем је направљен осврт о гостовањима позоришта у бањалучком округу.

- Ова турнеја која је трајала 41 дан, и на којој је изведено 48 успјелих представа је и по обиму и по својој садржини највећа и најкориснија од свих турнеја које су до сада извођене по Босанској Крајини - назначено је тада у тексту, у којем се наводи да је овај театар извео представе у 14 среских мјеста и 11 села.

1993.

“Глас” је у једном периоду објављиван под именом “Глас српски”, а ово издање које смо прегледали објављено је 1. јула 1993. године (година L, број 7.026), на 16 страница.

 Позориште оживјело град

На 11. страници тадашњег “Гласа” објављен је текст о гостовању Крајишког народног позоришта у Книну.

- Српски народ је дубоко свјестан да добити битку за своју државност није довољно уколико темељи наше перспективе не буду почивали на дубоком, вјековном коријењу светосавске традиције и културе. Јер ми Срби смо народ културе и духа и управо тако бранимо нашу слободу и право да докажемо свијету да то јесмо - стајало је у тадашњем тексту, као изјава министра за културу и просвјету РСК Бранка Зинаића.

2013.

Овај “Глас Српске” из 2013. (година LXX, број 13.166), објављен је 1. јула 2013. године, и то на 48 страница.

 Филм

На 21. страници “Гласа” налазио се текст Ратомира Мијановића о снимању филма “На млијечном путу” у режији Емира Кустурице, у којем су глумиле Моника Белучи и Слобода Мићаловић.

- Неуморно понављајући сцену вјенчања испред Саборног храма у Требињу режисер Емир Кустурица и његови сарадници на филму “На млијечном путу” настојали су да се све доведе “под конац”. Стрпљења није мањкало ни на другој страни, код статиста, који су стрпљиво чекали да Кустурица каже: “У реду је” - назначено је тада у тексту о филму који је сниман у Требињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана