Из архиве “Гласа Српске”

Миланка Митрић
Из архиве “Гласа Српске”

Приче с људима, приче о догађајима из свакодневице, осврт на вријеме, људе и догађаје, све то, и још више стане на странице новина. Тако је дио свакодневице свијета у протеклих неколико деценија остао забиљежен и сачуван на страницама “Гласа Српске”.

Дио архиве доступан је у дигиталном облику на сајту њњњ.глассрпске.цом, а цјелокупна архива живи свој живот на папиру. Овог пута, бавећи се старим новинама, вратили смо се издањима  “Гласа” од 1. јуна 1946. године,  1. јуна 2006. и 2. јуна 2016. године.

1946.

“Глас Српске” из 1946. године, којем смо се вратили, објављен је на шест страница (година IV, број 22), и обрађивао је тадашње дневне догађаје, везане за пословање, за планове изградње и остале теме које су тада обиљежавале свакодневицу становника. У новинама су се нашли наслови као што су “Обновљена је пчеларска задруга у Бањалуци”, “Скупштина Среског народног одбора у Котор Варошу”, “Народ Среза Србац тражи праведну казну за крвника Дражу Михаиловића” и други.

Протестни митинг у Српцу

На 3. странци тадашњег “Гласа” налазио се омањи текст с насловом “Протестни митинг у Српцу поводом неправедних приједлога комисије стручњака Америке, Енглеске и Француске”. Радило се о тексту којим је обрађен протест поводом питања Јулијске Крајине и Трста, а како је наведено, окупљени су клицали Совјетском Савезу, братству и јединству, Титу, Стаљину, узвикујући “Трст је наш”.

- Са митинга је упућена депеша четворици министара иностраних послова у којој се тражи да се одбаце неправедни приједлози стручњака Енглеске, Америке и Француске, и да се изађе у сусрет нашим праведним захтјевима – назначено је у тексту с потписом. Ј. М.

2006.

- Кад нам у ретроспективним враћањима, кроз сјећања или листањем пожутјеле штампе, буду недостајали датуми и фотографије, ријеч или реченице, стављаћемо своје, “Гласово срце” - стоји у тексту Томе Марића, на насловној страници “Гласа Српске”, објављеном 1. јуна 2006. године, а који је 11.000 број (година LXIII). У поменутом јубиларном броју, на насловној страници су и текстови посвећени причи о реформи полиције, о снијегу на Лисини, филмским фестивалима и осталим тада актуелним дешавањима.

Одзвонило бирократији

На 4. страници “Гласа”, налазио се један текст Г. Дакића, посвећен бирократији, односно, научном скупу “Модернизације државне управе у свјетлу европских интеграција”, којим је тада требало да буде покренута прича о промјенама у јавној управи. Садашњост показује колико је било или није било промјена.

- Стварање респектабилне и професионалне државне управе изузетно је динамичан, али и важан корак у спровођењу Стратегије за јавну управу БиХ на њеном путу у европске интеграције. На том плану Република Српска је учинила више него Федерација БиХ и ми тај примат желимо да одржимо - ријечи су, тада, премијера Републике Српске Милорада Додика.

2016.

На насловној страници “Гласа Српске” (година LXXIII, број 14.054), објављеног 2. јуна 2016. године, налазили су се наслови попут “Караџић плаћа Меронове грешке”, “Субвенције за кредите касне годину”, “Жељезничари опет остали празних џепова” и “Бошњачке снаге предвођене Ћамилом Дураковићем позвале бираче да се масовно пријављују у Сребреници - Почела кампања за изборни инжењеринг”.

“Шанса за буђење кинематографије”

Када је ријеч о промјенама, једна од прича о промјенама у кинематографији (које су се можда десиле, а можда и не) забиљежена је тада на 20. страници “Гласа”, у тексту Мирне Пијетловић. У питању је текст који говори о потписивању уговора Радио-телевизије Републике Српске и продуцентске куће “Баз консалтинг”. Ријеч је о споразуму којим је озваничена подршка јавног сервиса независној домаћој продукцији.

- РТРС снажно подржава независне продукције и веома је битно да оне нађу своје мјесто у нашем програму, јер смо ми, прије свега, јавни сервис

свих грађана Српске - изјавио је тадашњи генерални директор Радио-телевизије Републике Српске Драшко Милиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана