Италијанка која се супротставила традицији и одбила да се уда за свог силоватеља: Франка Вајола је рекла НЕ

national geographic
Foto: printscreen

Те 1966. године храбра Франка Вајола је својим НЕ уздрмала италијанско правосуђе и традицију.

Франка Вајола је наставила са својим животом у сицилијанском граду Алкаму и 1965. године се вјерила за другог мушкарца. Тад још нико није наслућивао да ће већ сљедеће, 1966. године баш њени поступци потрести Италију и њене законе.

Филипо Мелодија се 1965. године вратио у Алкамо и поново је покушавао да уђе у Франкин живот. Она га је одбијала, а он ју је прогањао и непрестајно пријетио и њој и њеној породици.

У раним јутарњим сатима 26. децембра 1965. године Филипо је са још 12 науоружаних момака упао у кућу породице Вајола. Мајку су јој претукли, а осмогодишњег брата заједно са Франком одвукли у аутомобил, јер није желио да пусти сестру.

Дјечак је пуштен неколико сати касније, а Франка је остала затворена у кући Филипове сестре на периферији града. Тамо је држана 8 дана, а за то вријеме је више пута била силована.

Филипо Мелодија је знао да је закон на његовој страни. У то вријеме закон у Италији је прекидао судско гоњење починиоца силовања уколико он склопи брак са жртвом. Сматрало се да ће жртва увијек прихватити такво рјешење јер је част породице на првом мјесту.

Међутим, Франка му је рекла "не"! Није жељела да се уда за њега и тужила га је за отмицу и силовање. Франка Вајола тако је постала једна од првих Италијанки која је јавно одбила да се уда и ступи у такозвани рехабилитациони брак (матримонио рипараторе).

Та одлука учинила ју је "женом без части" (донна свергогната) јер је изгубила невиност прије удаје, али она је била одлучна у својој намјери да се одупре закону.

У тадашњем италијанском кривичном закону, односно члану 544, силовање је изједначавано са злочином против "јавног морала", и предлагао је рехабилитациони брак жртве са силоватељем, чиме се силоватељ ослобађао кривице.

Суђење је било сензација у Алкаму али и шире. Гомиле људи су се окупљале у судници, а процес се нашао и на страницама Њујорк тајмса. 

Мелодија је на крају проглашен кривим и осуђен на 11 година затвора (послије жалбе је казна преиначена у 10 година затвора), док је седам његових саучесника је добило четворогодишње казне затвора.

Члан закона према којем силоватељ може да угаси злочин вјенчањем са својом жртвом није укинут све до 1981. године, док је сексуално насиље постало злочин против личности, а не против "јавног морала" тек 1996. године.

Мелодије је пуштен из затвора 1976. и протјеран са Сицилије због из мафијашких разлога. Убијен је у Модени две године касније.

Франка Вајола се удала за симпатију из дјетињства, Ђузепеа Руизија, у децембру 1968. године, када је имала скоро 21 годину.

Руизи, који је по занимању рачуновођа, оженио дјевојком коју је одувијек волио упркос претњама и гласинама, али је морао да затражи дозволу за оружје, како би заштитио себе и своју будућу жену.

Тадашњи италијански предсједник Ђузепе Сарагат и папа Павле Шести јавно су изразили захвалност Франки Вајоли за храброст.

Франка и Ђузепе касније су добили троје деце (два сина и једну ћерку). Франка Вајола и даље живи у Алкаму са супругом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана