Исус Христ није рођен у Витлејему?

Агенције
Исус Христ није рођен у Витлејему?

Израелски археолози су саопштили да на основу археолошких доказа верују да Исус Христ није рођен у Витлејему, већ у истоименом сеоцету у Галилеји, пренијеле су агенције.

Aрхелог Aврам Ошри каже да сада постоји довољно доказа који упућују на то да је Исус рођен у поменутом селу јер је оно, између осталог, од Назарета удаљено само седам километара, а Витлејем чак 150 и у то време није био насељен.

- Приликом изградње локалног пута радници су открили остатке камених посуда које су у то вријеме користили само Јевреји. Село је било опасано великим зидом, а о насељености другог Витлејма у Исусово вријеме нема доказа, па вјерујемо да је он заиста овдје рођен - каже Ошри а преноси британски "Телеграф".

Он тврди да постоје докази и да је у раном периоду Хришћанства село Вилејеме слављено као мјесто Христовог рођења, а о томе свједоче и до данас сачуване зидине око села које је изградио цар Јустинијан.

Aвракм каже и да у прилог томе иде податак да је Марија при крају трудноће јахала на магарцу из Назарета у село Витлејем јер је оно удаљено само седам километара, док је онај нама познати удаљен 150 километара и да он у то вријеме уопште није био насељен.

Међутим, конкретни археолошки докази који би са сигурношћу све ово потврдили не постоје, па Aврам верује да ово откриће неће имати великој утицаја на Хришћанство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана