Историјска свједочанства у депоима

Мр Бојан Стојнић
Историјска свједочанства у депоима

Архив баштини 60 година у својим депоима архивску и документарну грађу о прошлости БиХ и Републике Српске. Архив је успио да за 60 година постојања и рада прикупи и заштити више од 780 архивских фондова и збирки, са више од 4.700 дужних метара.

Архивска грађа и књижни фонд

Велики број фондова и збирки архивистички је сређен и обрађен, а односе се на управу и јавне службе, привреду и банкарство, друштвено-политичке организације, друштва и удружења, просвјетне, културне и научне установе, правосуђе, друштвене службе, социјалне и здравствене установе, личне и породичне фондове, војне јединице, установе и органе, вјерске организације и збирке. За најзначајније фондове и збирке израђени су инвентари.

Архивска грађа обухвата период од XVII вијека до данашњих дана. Најстарија грађа је на османскотурском језику, писана арапским писмом и налази се у Збирци оријенталних рукописа и докумената.

Прве сачуване фондовске цјелине потичу из доба аустроугарске владавине БиХ. Посебну вриједност за историјска истраживања представљају архивски фондови настали између два свјетска рата (1918-1941), док највећи дио грађе припада социјалистичком периоду (1945-1991).

Архив врши надзор над заштитом архивске и документарне грађе код око 15.000 ималаца и стваралаца на територији Републике Српске.

Архив посједује стручну и специјализовану библиотеку затвореног типа, која је стварана од самог оснивања установе. Библиотека данас броји више од 20.000 библиотечких јединица, а садржи углавном наслове из области националне и опште историје, помоћних историјских наука, архивистике, права, те енциклопедије и рјечнике.

Посебно библиотечко благо чине примјерци старе штампе из периода Аустроугарске и Краљевине Југославије, те правила, извјештаји и статистике о раду друштава, предузећа и установа.

Архивску и библиотечку грађу редовно користе истраживачи различитих профила образовања, те је на основу ње настао велики број дипломских и магистарских радова, докторских дисертација, научних и стручних радова, новинских чланака, књига, монографија и слично. Архив свакодневно пружа услуге правним и физичким лицима. Архивску и библиотечку грађу годишње користи више од 200 истраживача, док број захтјева физичких и правних лица износи више од 1.000 на годишњем нивоу.

Културно-просвјетна дјелатност

Радници Архива РС објавили су више од 150 књига и студија, стручних и научних радова из области архивистике, историје и права.

На подручју културно-просвјетне дјелатности Архив Републике Српске сарађује са образовним установама, домаћим и страним културним установама, медијима итд.

У сарадњи са средњим школама и факултетима организују се посјете ученика и студената Архиву, приређују пригодна предавања и семинари ради њиховог бољег упознавања с архивском грађом и радом Архива РС. У недостатку институција које би образовале стручне кадрове за архивску службу, Архив РС је одржао на десетине семинара намијењених запосленим у регистратурама.

Самостално или у сарадњи са другим установама културе, Архив РС је приредио више од 30 изложби архивских докумената, од којих су поједине биле изузетно посјећене.

Међуархивска и међународна сарадња

Архив РС има развијену међуархивску и међународну сарадњу. Са најзначајнијим архивима у окружењу потписан је протокол (споразум) о сарадњи. Потписани су протоколи о сарадњи са Архивом Србије, Архивом Југославије, Хрватским државним архивом, Архивом Македоније, Архивом главног града Будимпеште, Међународним институтом за архивске науке из Трста и Марибора и једним бројем регионалних архива у Србији.

Међународна и међуархивска сарадња Архива огледа се, првенствено, у размјенама изложби архивских докумената, стручне и научне литературе и реализацији научноистраживачких пројеката.

Мр Бојан Стојнић, помоћник директора Архива Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана