Историја виђена кроз животе познатих људи

Gizmodo
Историја виђена кроз животе познатих људи

Историчар умjетности Максимилијан Шич направио је ову прилично импресивну визуализацију која приказује културну историју човjечанства у протеклих 2.600 година, пише "Gizmodo".

Црвене и плаве тачкице представљају мjеста рођења и смрти 120.000 особа које су биле „довољно значајне" да се њихова рођења и смрти забиљеже.

Идеја је да праћењем живота „важних људи" можемо открити пуно тога у вези са градовима који су служили као културни центри одређене ере. Што су привлачили више људи, то су ти градови били значајнији.

На самом почетку, највећи број тачкица формира се око Рима, али онда 1789. године велики број тачкица почиње да се помјера према Паризу, обиљежавајући промјену у културном центру те ере.

У посљедње вријеме Њујорк и Лос Анђелес добили су на значају с обзиром на све већи број људи који путује тамо.

„Тим је користио податке како би створио филм који почиње 600. године прије Христа и завршава се 2012. године. Како неки град постаје значајнији, тако можемо видети да у њему живот завршава већи број важних особа. Анимација рефлектује оно што смо већ знали. Рим је наслиједио Париз као културни центар, који је потом направио пут за Њујорк и Лос Анђелес", изјавио је Шич.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана