Испод Алкатраза пронађена стара тврђава

Aгенције
Испод Алкатраза пронађена стара тврђава

Испод најпознатијег америчког затвора Алкатраза истраживачи су - користећи посебно подешене радаре - открили остатке старе војне тврђаве, давно уништене у прошлости.

Тврђава је служила као линија одбране током Грађанског рата у САД-у, а још тада је острво коришћено као затвор у који су били приведени симпатизери Конфедерације, савеза америчких држава које су се одрекле федералне владе САД.

"У периоду од 1850. до 1907. године на овом простору је била војна база, која је служила као одбрамбени штит читавом заливу", рекао је професор геологије Марк Еверет.

Археолози ће ускоро наставити са ископавањима како би приступили остацима зидина и подземним тунелима. На локацији су већ откривене бетонске структуре које се сматрају једним од најстаријих у САД-у.

Алкатраз или Острво Алкатраз је мало острво у сред залива Сан Франциска у Калифорнији, САД. Острво је на почетку служило као свијетионик, војно утврђење, па је постао војни затвор. Касније је острво постало федерални затвор, што је било до 1963. године када је затвор постао туристичка атракција.

Данас је Алкатраз историјска и туристичка атракција коју надзире Национални парк Голден гејт. Острво је отворено за посјете. Посјетиоци могу доћи до острва трајектом који полази од дока 33 у Сан Франциску. Сваке године затвор посјети више милиона туриста из цијелог свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана