Игре без граница: Прошло је 50 година од шоуа који је гледала цијела Европа и СФРЈ

Агенције
Игре без граница: Прошло је 50 година од шоуа који је гледала цијела Европа и СФРЈ

Овај забавни програм по први је емитован давне 1965. године, а у њену су учестовале 20 држава старог континента...

Старији суграђани сигурно се радо сјећају шоуа под називом "Игре без граница", који је се одржавао на тлу Европе. Први пут овај забавни програм је емитован 1965. године, и то под окриљем Европске радиодифузне уније.

У овом такмичењу учестовали су бројне европске земље. Такмичари су били обучени у необичне костиме и извршавали необичне задатке. Идеја за шоу "Игре без граница" потекла је од некадашњег председника Француске Шарла де Гола који је тиме желио да зближи своју државу и Њемачку.

У првом издању такмичења учестовали су Француска, Њемачка, Белгија и Италија. Касније су се придружиле и остале европске земље, међу којима и СФР Југославија. Наша некадашња држава је дебитовала у овом забавном програму 1978. године.

Бивша Југа учестовала је шест пута, али ниједном није освојила такмичење. Да подсјетимо, свака европска држава била је домаћин једне рунде игара. Југославија је била домаћин у Врњачкој Бањи, као и у Београду.

Највише побједа је имала Њемачка, која је шест пута освајала такмичење. На другом мјесту се налази Португал (5 побједа), а на трећој позиције је Уједињено Краљество (4 побједе).

Подсјетимо се када је некадашња Југославија била домаћин такмичења "Игре без граница" у Врњачкој Бањи 1990. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана