Хоџа убијао пријатеље, хапсио због Битлса

Агенције
Хоџа убијао пријатеље, хапсио због Битлса

Тирана - За вријеме владавине Енвера Хоџе у Албанији сваку трећу особу испитивала је безбједносна служба Сигурими, а затвор или прогонство сљедовали су и због најмањих ситница, као што је слушање "Битлса" или гледање ТВ програма из околних земаља.

Хоџа је четири деценије, до смрти 1985. године, владао гвозденом руком, сузбијао сваки отпор и изоловао земљу од било каквог спољног утицаја.

Његова тајна полиција Сигурими имала је око 200.000 доушника на само три милиона становника.

- Тоталне ситнице могле су бити пресудне да завршите у вјечном прогонству или затвору, попут слушања забрањене музике као што су били "Битлси" или гледања телевизијских програма из околних земаља, Италије, Грчке и Југославије. Он је за Албанце био Велики брат. Звали су га Ујак Енвер. Његов лик је био на скоро сваком зиду, а његово име било је чак угравирано у планине - испричао је специјални савјетник "Хјуман рајтс воча" Фред Абрахамс.

Хоџине параноидне чистке почеле су уклањањем сарадника окупатора и политичких противника, а ускоро је почео да убија и супарнике у властитој странци, укључујући оне које је само неколико година раније хвалио као ратне хероје. Дисиденти су били уклоњени, а исто се потом дешавало и свештенству и аристократији.

Стари школски пријатељи и симпатије из средње школе такође су елиминисани. Особа која је Хоџи дала стипендију за студије у Француској је погубљена, као и пријатељ који му је дао да бесплатно живи у његовом париском стану.

Бивши премијери, потписници албанске Декларације о независности 1912. године и оснивачи комунистичког покрета били су међу многим жртвама смакнућа која су била уобичајена све до касних 1980-их. Кад је умро 1985. године, Албанија је била трећа најсиромашнија држава на свијету. Током Хоџине владавине двије трећине обале су проглашене војном зоном. Плаже су биле украшене бодљикавом жицом, а копнене границе ограђене електричном оградом. Процјењује се да је убијено више од 5.000 Албанаца, више од 24.000 затворено, а око 70.000 протјерано. Детаљи о застрашујућем начину владавине у Албанији испливали су у јавност након што је влада у понедјељак отворила архиву злогласне тајне полиције Сигурими.

Убијао интелектуалце

Енвер Хоџа је интелектуалце елиминисао толико да у вријеме његове смрти малтене нико у Политбироу Комунистичке странке није имао више од средњошколског образовања. Једна од најопаснијих функција током Хоџине владавине била је министар унутрашњих послова - убио их је све осим једног. Хоџа је чак забранио и браде због њихове повезаности са исламом и православљем. Албански диктатор његовао је култ личности упоредив можда само са Ким Јонг Илом у 20. вијеку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана