Ходајте Стаљинградом у време битке

Б92
Ходајте Стаљинградом у време битке

Москва -- Битка за Стаљинград, која је трајала скоро шест мjесеци, однијела близу два милиона живота, постала је најкрвавија борба у Другом свјетском рату.

Новинари “Раша тудеј” и низ стручњака направили су видео који приказује реконструкцију догађаја те крваве борбе.

Стаљинград, који сада носи назив Волгоград, био је дом за око 500.000 људи. У јулу 1942. године постало је јасно да је баш овај град постао наредна мета нациста.

Совјетске снаге су морале да реагују брзо, шаљући своје трупе на опкољене територије, иако нису били добро спремљени за то.

До септембра, нацисти су приморали Црвену армију да се повлачи у сам Стаљинград, гдје је свака улица и свака зграда постала мјесто борбе.

“Борбе су биле толико јаке да је просјечан животни вијек једног војника на тој територији био 24 часа”, пише “Раша тудеј”.

Упркос губицима, нико није помишљао на повлачење, а и Хитлер и Стаљин су слали појачање.

До новембра, Немци су освојили већи дио града, али су оставили “изложене бокове”.

Црвена армија је у томе видјела своју шансу, што је и довело до тога да опколе нацисте и пресјеку њихове путеве за снабдијевање стварима.

То је био крај Хитлерове офанзиве на истоку.

Шест мјесеци борби оставило је најмање два милиона мртвих, а цио Стаљинград је био у рушевинама. Деценијама касније, посмртни остаци војника се и даље проналазе док се врши реконструкција града.

Један од ветерана те битке Алексеј Неврозов рекао је да су “Нијемци притискали све јаче и јаче, земља се трасла и терала те да потонеш”.

“Живот војника је могао да се заврши сваког тренутка и било је ужасно. Могли су те убити бомбом, мином, пушком...”, рекао је он.

Русија 9. маја организује војну параду поводом 70 година од побједе над фашизмом на којој ће учествовати многи свјетски званичници, иако су лидери већине земаља Западне Европе одбили позив у Москву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана