Хитлерово тајно оружје из Другог свjетског рата VIDEO

Агенције
Хитлерово тајно оружје из Другог свjетског рата VIDEO

Хитлерови инжењери развијали су неке од најамбициознијих пројеката када је ријеч о наоружању и били су деценијама испред свог времена.

Представљамо вам неке од најинтересантнијих тајних пројеката на којима су радили нацисти током Другог свјетског рата.

Хитлеров стелт бомбардер

Хортен ХО 229 бомбардер дизајниран је да носи 900 килограма наоружања док лети на висини од 15.000 метара брзином од готово 1.000 km/h.

Уз два турбоџет мотора, два топа и са Р4М ракетама, Хортен Хо 229 био је прва стелт летјелица на свијету која је први пут полетјела 1944.

Херман Геринг издвојио је пола милиона њемачких рајх марака за браћу Рајмара и Валтера Хортена који су направили летјелицу. Ипак, она није дуго издржала у борби. Додуше, инспирисала је изградњу модерних стелт авиона, попут бомбардера Northrop Bruman B-2.

Fritz X бомба са радио-системом навођења

"Деда свих паметних бомби" Fritz X била је бомба од 1.500 кг опремљена радио пријемником и софистицираном контролом репа, који су усмjеравали бомбу на њену мету.

Fritz Xмогао је да пробије оклоп дебљине 70 цм и да гађа мете избачен са висине од 6.000 метара, што је у то вријеме било ван домашаја противваздушне одбране.

Мање од мјесец дана након што је развијена, нацисти су потопили италијански војни брод "Roma off Sardinia " у септембру 1943. Ипак, употреба Fritz X у борби била је ограничена због тога што је врло мали број авиона био прилагођен ношењу тих бомби.

Голијат – мина на даљинско управљање

Нацисти су развили специјални "мини тенк" којим се управљало уз помоћ џојстика који је носио између 60 и 100 килограма јаких експлозива за разбијање одбрамбених позиција.

Нацисти су направили више од 7.000 Голијата током рата и утрли пут стварању оружија на даљинско управљање.

Авион на ракетни погон

До краја тридесетих година Нијемци су развијали Messerschmitt Me 163 Komet, авион на ракетни погон који је успијевао да достигне брзину од 1.130 km/h. Поређења ради, најбољи авион којим је располагала Америка у то вријеме (P-51 Mustang) достизао је једва 700.

Током рата направљено је више од 300 Комета опремљених са по два 30-милиметарска топа. Брзина овог авиона била је и његова предност и проклетство – летио је толико брзо да није успијевао да погоди Савезничке авионе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана