Хитлер планирао напад на Куле близнакиње пола вијека прије Ал Каиде

Daily Mail
Хитлер планирао напад на Куле близнакиње пола вијека прије Ал Каиде

Адолф Хитлер годинама је планирао уништење Кула близнакиња у Њујорку. Он је од својих научника и инжењера захтијевао да нађу начин да се приближе Трговинском центру који је желио да сруши авионима. Читав сценарио невјероватно подсјећа на напад Ал Каиде који се догодио 11. септембра 2011. године.

Фирер је годинама градио опрезан однос с Америком, водећи рачуна да не добије у њој новог непријатеља, али и држећи је подаље од Европе у којој је он спроводио своју диктатуру. Јавно је био пријатељ Америке, али приватно је презирао њене демократске структуре, вјеру у личну слободу, мјешовите расе и јеврејске банкаре – све што је било супротно нацистичкој идеологији.

Како је он то видио, након уништења Совјетског Савеза и потчињавања читаве Европе, на свијету би опстале двије велике силе и сукоб би на крају био неизбјежан, па је одлучио да буде спреман када дође до тог тренутка.

Већ 1937. године припремао је посебне авионе који су били намијењени америчкој обали. Масивни бомбардери великог домета, прављени само за Хитлерове очи, налазили су се у фабрици у Аугсбургу, у јужној Њемачкој.

То је било вријеме када се стално радило на унапређивању авиона који би могли да лете брже, више и временски дуже него претходни модели. Ипак, проблем је био конструисати модел који ће издржати тако далек лет и то са три тоне експлозивног терета.

Пилот Кол Виктор вон Лосбер изнио је план да авиони лете до Атлантика, гдје ће се повезати са подморницама које би носиле бомбе и резервно гориво, односно сву неопходну опрему која је довољна да се настави пут. Након бомбаровања би се летјелице вратиле до подморница по остатак горива и наставиле пут назад у Њемачку.

Изабрани термин је био прољеће 1944. године, али до тада су Американци већ преузели све њемачке подморнице у Атлантику, па је овај план пао у воду. Тада се разматрало да се пошаље Кондор који би са капацитетом свог резервоара стигао само до Њујорка, не и назад, али би у том случају постојао пилот који би на вријеме напустио летјелицу са падобраном.

И од овога се одустало, јер се претпостављало да ће Кондор бити оборен и прије него што дође до свог циља. Зато су, као врхунац планова, тражени добровољци самоубице који су били спремни да за свог вођу и његове идеале сједну у авионе и оставе живот у њима, експлодирајући на тачно одређеној мети.

Требало је да се произведе велики једнократни авион за који би било прикачено пет летјелица, свака са својим пилотом спремним да умре. Ипак, почетком 1945. године већ је било касно. Добровољаца јесте било, али није било времена да се оваква машина направи.

Фирер је маштао о Америци која гори и великим експлозијма које сравњују солитере са земљом. Био је осујећен због неуспјеха, али педесетак година касније исламски фундаменталисти успјели су у ономе у чему Хитлер није.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана