Гучо Гучи oснивач модне империје

Маријана Миљић
Гучо Гучи oснивач модне империје

Гучо Гучи, бизнисмен и модни дизајнер, човјек је чијом заслугом данас постоји позната модна империја "Гучи". Данас креације компаније "Гучи" носе најпознатије личности свијета и једна је од водећих у свијету.

Гучи је рођен 26. марта 1881. године у Фиренци. Као имигрант у Паризу, а затим у Лондону, радио је у ексклузивним хотелима и тамо је добио инспирацију посматрањем луксузног пртљага који је виђао код богатих гостију.

По повратку у родни град, основао је 1920. године радњу за продају фине кожне галантерије класичног стила.

Успјех

Гучи је био један од најбољих кожара, па је у својој радњи продавао и ручно рађена седла и торбе за јахаче.

Први бутик "Гучи" отворио је 1921. године у Риму, а убрзо је постао познат по квалитетним производима од коже.

Веома брзо Гучи постаје заслужан и за неколико брендова као што су ручке од бамбуса за торбе. Педесетих година је лансирао добро познати пругасти каиш, а затим и кожне мокасинке које су до данас остале готово непромијењене.

Током Другог свјетског рата компанија је израђивала ташне од памучног платна, а не од коже због недостатка материјала. Међутим, његови производи су се разликовали од других по потпису, односно два слова Г која се преклапају као у огледалу.
Ова модна кућа је проширена 1953. године оснивањем канцеларије у Њујорку.

Судбина компаније

Послије Гучијеве смрти, 1953. године, компанију су заједнички водили његови синови и унуци, што је ову империју довело на ивицу банкрота.

Међутим, 1989. године на чело компаније долази Даун Мело, под чијом руком се ова компанија поново уздиже. Он је 1994. године довео познатог дизајнера Тома Форда, који овој модној империји враћа стару славу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана