Гдје се налазе сви споменици Николи Тесли?

Танјуг
Гдје се налазе сви споменици Николи Тесли?

Споменик Николи Тесли који данас у Њујорку открива предсједник Србије Томислав Николић поводом 70-годишњице од Теслине смрти, један је у низу споменика широм свијета посвећених успомени на великог америчког научника српског порекла.

Споменик дјело Николе Коке Јанковића, члана Српске академије наука и умјетности налази се испред јединог очуваног објекта у којем је Тесла радио (и живио) - лабораторије у Шорхему у Њујорку.

Јанковић је аутор и спомен бисте Тесли постављене у Ужицу 2008. године, испред старе хидроелекране Ђетиња. У ту електрану на ријеци Ђетињи је још 1900. године уграђен генијални Теслин проналазак полифазни електрични генератор, што је претходно учињено на само неколико мјеста у свијету (Нијагара, Лозовац код Шибеника...).

У САД, на Нијагариним водопадима, постављена је 1976. године реплика Теслиног споменика, дјело Франа Кршинића, који се налази и у Београду.

Са канадске стране Нијагариних водопада је 30 година касније, 2006. године постављен још један Теслин споменик, аутора Леслија Дрисдејла, а сви водећи технички универзитети у САД имају бисту Николе Тесле.

У Њујорку, на Менхетну испред српске цркве Светог Саве налази се споменик Николи Тесли. У Калифорнији је недавно покренут пројекат са циљем да се прикупе средства којим би се направила и поставила Теслина статуа у Силиконској долини. Споменик би требало да буде постављен у мјесту Пало Алто, за који је локацију обезбједио Доријан Портер, а у пројекат је укључио и једног умјетника из Берклија, који ће статуу направити.

Споменик Тесли, рад Франа Кршинића, постављен је у Београду испред зграде техничких факултета, прије тачно пола вијека, 1963. а на аеродрому "Никола Тесла", 2006. године - рад Дринке Радовановић. Споменик на аеродрому висок је 3,5 метара.

Име Николе Тесле носе Електротехнички институт у Београду, основан 1936, средња техничка школа у Београду, Библиотека Универзитета у Нишу, двије термоелектране у Србији...

Теслиним именом названи су једно насеље и стара фабрика сијалица у Панчеву, која је управо у стечају, па је неизвјесна и судбина Теслине статуе која се налази недалеко од улаза у круг предузећа. Споменик је постављен 1954. године. Предвиђа се његово премештање на неку од локација у центру Панчева.

У Музеју Николе Тесле у Београду налази се бронзана биста коју је по Теслиној жељи израдио његов пријатељ, вајар Иван Мештровић. Одливци ове бисте налазе се и у Техничком музеју у Бечу и Музеју Лике у Госпићу.

Споменик у облику бисте Николи Тесли у Новом Саду, постављен је 2006. испред Факултета техничких наука године на дан факултета. Аутор је вајар Владимир Јокановић.

Споменик у Бањалуци откривен је 2007. године, а у Међашима код Бијељине прије двије године.

Новопостављени споменик Тесли у Њујорку, реализован је под покровитељством предсједника Србије, Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором, Сталне мисије Србије при УН и Генералног конзулата Србије у Њујорку.

Од 2006. у Теслином родном Смиљану код Госпића, сада Хрватска, постављена је нова статуа Тесле, рад Миле Блажевића.

Од те године, када је обиљежаван вијек и по од Теслиног рођења, статуа Тесле, рад Ивана Мештровића, премјештена је у центар Загреба. Мештровићева статуа је претходно била постављена у Институту Руђер Бошковић средином педесетих година 20. вијека. У Загребу постоје и спомен обиљежја у згради Техничког музеја, рад Емила Бохутинског из 1932. године, као и у згради Електротехничког факултета.

Од 2002. године у холу зграде Мађарског радија у Будимпешти, гдје је Тесла живео и радио, налази се једна биста Николе Тесле поклон Радио Београда.

У Прагу, гдје се Тесла школовао, у улици која сада носи његово име постављен је камен темељац за споменик Николи Тесли. У Јапану, у граду Јокохами, двије године касније откривена је биста Тесле у Историјском музеју електричне енергије. Један биста Тесле од септембра 2006. налази се у једној московској средњој школи. У Српском центру Западне Аустралије постављена је његова биста 2006. године, рад је вајара Јована Радановића. Једна спомен биста налази се и у згради Универзитета Западне Аустралије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана