Гаврило Принцип сто година послије из угла свјетских медија

nationalpost.com
Гаврило Принцип сто година послије из угла свјетских медија

Вијек након што је Гаврило Принцип, тинејџер дјетињег лица, пуцњима из свог пиштоља извршио атентат на аустроугарског надвојводу у Сарајеву 1914. године, још је извор контроверзи.

Његово насљеђе и потез су много пута били различито тумачени да би се повиновало политичким агендама на Балкану, који остаје испуњен етничким и религиозним ривалствима. Никола Принцип се прекрстио и мирно стајао испред плоче на сарајевској капели са натписом "Видовдански хероји". Листа започиње именом Гаврила Принципа због атентата који је извео на Видовдан, 28 јуна.

- Он је живио и умро за своје идеје да ослободи и уједини Јужне Славене - рекао је осамдесетједногодишњи Никола док је држао свијећу у рукама.

Недалеко од овог мјеста налази се плоча која означава мјесто гдје је Принцип убио Франца Фердинанда. Тамо Халида Башић, стара 72 године, има другачији поглед на догађај.

- Он је био убица, терориста. Учинио је то јер је хтио да Босна буде дио велике Србије.

Само мјесец након што је деветнаестогодишњи Принцип извршио атентат, Европа и свијет су се нашли у рату. Аустрија је оптужила Србију да је сковала атентат. Уз подршку Њемачке, Аустрија је напала Србију чији су савезници Русија и Француска брзо били увучени у рат. Британија и САД су се такође придружиле рату. Када је масовна клаоница позната као Велики рат завршена 1918. године, иза себе је оставила 14 милиона живота.

- Принцип и припадници "Младе Босне" су били хероји који су били спремни да жртвују сопствене животе за слободу и ослобођење - рекао је Јован Медошевић, учитељ из Пала и додао да треба да се боримо да истина остане истина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана