Гаврило Принцип и стогодишњица антисрпске пропаганде

РТРС
Гаврило Принцип и стогодишњица антисрпске пропаганде

Поводом стоте годишњице почетка Првог свјетског рата у САД-у, Њемачкој, Великој Британији, а и у БиХ на дјелу је покрет за фалсификовање историје, која би требало да окриви Србе за почетак Првог свјетског рата. О овој теми на свој начин пише и данашњи Јутарњи лист.

Стота годишњица од почетка Првог свјетског рата, изазива све бројније негативне реакције у Србији. У првом реду, због одлуке сарајевских власти да 2014. направе споменик аустријском престолонасљеднику Францу Фердинаду којега је 28. јуна 1914. убио Гаврило Принцип, али и све чешћих текстова у водећим новинама, како је Србија, а не Њемачка и Аустро-Угарска, одговорна за изазивање Првог свјетског рата, пише Јутарњи лист.

Велику пажњу изазвао је јавни иступ Милосава Попадића, некадашњег професора у Сарајеву, који од 1993. живи у Шведској. У писму које је упутио грађанима Сарајева и БиХ, градским властима Сарајева и Федерације БиХ, које је у цјелости објављено на порталу сарајевског "Ослобођења", Попадић је позвао "истинољубиве и слободољубиве писце и јавне раднике цијелог свијета да дигну свој глас у обрани истине и слободе". Попадић у отвореном писму тврди да је Гаврило Принцип био гимназијалац и пјесник који је тешко подносио аустроугарску окупацију и самовољну анексију БиХ - као и многи гимназијалци и студенти.

Ускоро се критикама придружио београдски дневни лист Политика оптужбом према којој "амерички, британски и, прије свега, њемачки медији не посустају у напорима да избијање Првог свјетског рата прикажу у новом свјетлу, наводно на основу нових историјских сазнања".

Српску јавност наљутио је недавни коментар њемачког л Велта, у којем се тврди да је почетак Првог свјетског рата нису иницирале Њемачка и Аустроугарска, већ да Русија и Србија сносе највећу одговорност за избијање рата. Према писању листа "Свакако је исправнија теза открива да су тадашње свјетске силе – Њемачка, Француска, Британска империја, Аустроугарска, а донекле и Италија – непромишљено ушле у рат, насједајући на провокације Москве и Београда, а исто тако запостављајући да дипломатским и политичким средствима ријеше кризу која је изазвана терористичким нападом и убиством аустроугарског престолонасљедника и његове супруге".

У Велту је Гаврило Принцип описан као "мјесечар и прапредак данашње Ал Каиде – Бин Ладен тадашње епохе."

Прије десетак дана и Вол Стрит Џрнал пласирао је врло слично тезу и поређење Принципа с Бин Ладеном, а Дојче Веле је ових дана Момчила Крајишника упоредио с дугогодишњим лидером Ал-Каиде, пише Јутарњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана