Древно краљевство у данашњој Турској: Откриће које може да промјени историју

Агенције
Древно краљевство у данашњој Турској: Откриће које може да промјени историју

Археолози са Универзитета у Чикагу пронашли су хумке у области Коња у Турској. Ово откриће не би имало толики значај да се не ради о могућем трагу изгубљеног краљевства.

Према легенди, у области Коња у Турској, гдје су пронађене хумке, налазило се древно краљевство краља Миде из грчке митологије. А уколико би се испоставило да се ради о поменутом краљевству, то би значило велике промјене у историји.

Као и многа друга открића, и ово се догодило случајно. Један мјештанин је пронашао плочу на којој је нешто исписано хијероглифима, а касније су научници утврдили да се ради о лувијском језику.

Неки од археолога сматрају да би пронађени камен могао да буде повезан са краљевством које је некада постојало на области Анадолије, односно да је дио стијене на којој је описана побједа над Фригијом.

Научници са Чикашког универзитета су у свом саопштењу навели како раније није било познато постојање краља Хартапуа, за којег се сада вјерује да је наредио да се на стијени опише заузимања територије краља Миде.

Изгубљено краљевство је највјероватније постојало од деветог до седмог вијека прије нове ере, а покривало је веома малу површину за данашње појмове, па већина сматра да је грешка у мјерењима, а заправо је у то вријеме било једно од већих на територији данашње Турске, преноси Live science.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана