Дјевојка Камила : Прича о борби и понижењу у "циркусу наказа" VIDEO

национална географија
Foto: википедиа

Ела Харпер је рођена са ријетким стањем због којег су јој кољена била окренута уназад. Од тог њеног стања је направиљен спектакл.

Било јој је најудобније да хода на сва четири уда, а не на две ноге, а због опсцене фасцинације Америке тзв. "наказама", то је било довољно да постане циркуска атракција. Названа је "Дјевојка камила", а хиљаде људи је долазило да је види.

"Зову ме Дјевојка камила јер ми су ми кољена окренута уназад", писало је на карти коју су добијали гледаоци. "Најбоље ходам на рукама и ногама као што видите на слици. Много сам путовала у сврху шоу бизниса у посљедње четири године."
 

Зашто је Ела Харпер названа "Девојка камила"?

Ела Харпер је рођена 5. јануара 1870. у Хендерсонвилу. Љекарима је одмах било јасно да пати од урођеног гену рецурватум, што значи "закривљено кољено".
Њен отац, Вилијам Харпер, био је фармер, док је њена мајка Минерва Ен Чајлдрес била домаћица која је бринула о дјеци. Одрасла у округу Самнер и нико од њених четворо браће и сестара није имао исти инвалидитет.

У свјетлу околности и инетерсовања које су тада владале у Америци, Ела Харпер препознала свој деформитет као прилику да заради за живот.
Амерички, како су их звали "шоуови наказа" (Д Фрик Шоу) постали су успјешни неколико деценија раније, док су европски већ постојали још од 1700-их.

Риједак деформитет који је имала Ела био је нешто што гледаоци до тада никада нису имали прилику да виде. Са 12 година, нашла је посао у малој "фрик шоу" групи – и убрзо је красила циркуске позорнице од Сент Луиса до Њу Орлеанса.

Амбициозни шоумен В.Х. Харис је био одлучан да представи најразноврсније "наказе". Након што је чуо за Елу Харпер, понудио јој је позамашну плату како би склопила уговор са њим. Његов путујући циркус Никел Плате већ је укључивао кротитеље лавова и акробате који су наступали на коњима у галопу - а до 1886. Ела Харпер је постала његова звијезда.

Као истакнута атракција у Харисовом циркусу, Ела Харпер је добијала недјељну плату од 200 долара - што би данас било око 5.000 долара. Зарада јој је омогућила да купи себи кућу и, уз каријеру, ствара дом.

Међутим, иако уносна, њена каријера подразумевала је константно понужавање.

Њена представа подразумијевала је излазак на сцену са правом камилом, а гледаоци би имали прилику да их пореде, а Елу називају и другим погрдним именима. Она је била реквизит који је задивљена публика поредила са камилом. Штампа ју је називала "најчудеснијом наказом природе од стварања свијета".

Упркос понижењима, Ела је успијевала да задржи позитиван став и гради планове за своју будућност. "Намјеравам да напустим шоу бизнис, идем у школу и оспособим се за друго занимање", говорила је.
Након годину дана, она је то и урадила.

Живот послије циркуса

"Они који су је видели говорили су да на Земљи не постоји ништа слично њој", тврдиле су једне новине 1886. године, додајући да је Ела Харпер била "ништа друго до млада жена пријатног лица чије су кољена окренута уназад умјесто напријед."

Након годину дана у циркусу наказа, 1887. године, Ела је напустила овај посао и одлучила да крене у школу.

Не зна се много о животу Еле Харпер након циркуса, али чињенице које су познате кажу да јој није било лако.
Око 1890. отац јој је погинуо у пожару, а брат Вили је преминуо око пет година касније.

У међувремену, Ела се заљубила у учитеља по имену Роберт Савели. Они су се вјенчали 28. јуна 1905. Тада тридесетпетогодишња Ела је 1906. године родила дјевојчицу по имену Мејбл Еванс Савели.

Радост Савелијевих је, нажалост, била краткотрајна, јер је беба умрла са само 6 мјесеци 1. октобра 1906. Породица се преселила у округ Дејвидсон, гдје су Ела и њен муж довели и њену мајку, а затим су усвојили и дјевојчицу по имену Јевел.

Као да јој је било суђено да тугује, дјевојчица је умрла након три мјесеца.

Због рака дебелог цријева, Ела Харпер - жена коју је историја запатила као "Дјевојку камилу, најчудеснију наказу природе", се својој малој дјеци придружила на небу 19. децембра 1921.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана