Девет најбруталнијих освета у историји

Агенције
Девет најбруталнијих освета у историји

Освета је стара колико и историја. О томе говори и најстарији скуп закона на свијету, Хамурабијев законик, у коме се спомиње принцип освете "око за око". Ово су неки од најбруталнијих примјера примјене тог принципа.

Предсједник против гувернера

 


Александар Хамилтон и Аарон Бар били су вође америчке револуције и борбе за самосталност, али нису подносили један другог. Бар је био увјерен да га је Хамилтон коштао избора за америчког предсједника 1801. године, а када се Хамилтон уплео у изборе за гувернера Њујорка, Бару је било превише.

Изазвао је Хамилтона на двобој, који годинама нису могли да договоре. На крају су да ипак заказали 1804. године и Бар је тада убио Хамилтона.

Освета дужда

Енрико Дандоло, 42. млечански дужд, ослијепео је током посјете Византијском царству 1171. године. Легенда каже да су му узели вид по наредби цара Манојла Комнина, али се неки историчари не слажу са тим.

Било како било, Енрико је жудио за осветом над Визанијтом, па је навео крсташе у Константинопољ 1204. године. Крсташи су иза себе оставили десетине хиљада мртвих и скоро уништен град.

Сестре Трунг

Трак и Ни Трунг биле су обичне сеоске дјевојке у Вијетнаму, у првом вијеку. Након насилног гушења побуне, када је Трак силована а њен супруг убијен, сестре су узеле ствар у своје руке.

Легенда каже да су окупиле војску од 80.000 жена и, на крају, се осветиле кинеским окупаторима.

Краљ Шарл IX

Француски вjерски ратови XVIвека били су невjеројатно брутални, а Шарл IX Валоа, предводио је сукоб између католика и француских протестаната хугенота.

Током мировних преговора у Паризу, његови поданици убили су неколико вођа хугенота што је резултирало масакром хугенота у коме је десетине хиљада људи убијено.

Краљица Будика

Прича о келтској краљици Боудики и њене двије кћери је скоро невјеројатна. Римско царство је, у њено вријеме, почело са инвазијом на британско острво, а она је одлучила да пружи отпор након што је њен супруг убијен.

Будика и њене кћери су силоване и бичеване на улици због побуне против Римљана, али су се на крају ипак осветиле. Освојиле су и спалиле неколико римских градова у Британији, а претпоставља се да је у њима убијено око 80.000 људи.

Данте Алигијери

Фиренца је некад била мјесто великих политичких преврата, а Данте је био један од локалних политичких моћника. Послије још једног политичког сукоба, Алигијери је отпутовао у Рим да би ширио приче о неспособној владавини папе Бонифација VIII.

Бонифације је, за у то вријеме, организовао војни удар и бројни Алигијеријеви пријатељи су убијени. Због тога је Данте у "Божанственој комедији" папу Бонифација смјестио у осми круг пакла.

Прави гроф Монте Кристо

Пјер Пико је, у раном 19. вијеку, уживао у животу. Живио је у великој кући на француској ривијери, био је срећној у вези, али његови пријатељи то нису могли да поднесу. Оптужили су га да је шпијун, што га је стрпало у затвор на неколико година. Тамо се спријатељио са још једним затвореником који му је оставио велико насљедство.

Након што је изишао из затвора, Пико је кренуо у осветнички поход. Најгору освету спремио је за некада најближег пријатеља Лупена. Пико је навео Лупенову ћерку да се уда за једног криминалца. Недуго након вјенчања, новопечени супруг је ухапшен. Лупенова кћи је наводно од шока умрла, али је за Пикоа то био тек почетак. Уништио је Лупенове послове, а потом ухватио сина и на крају га избо на смрт.

Амерички војници у логору Дахау

Дахауу је био један до концентрационих логора у нацистичкој Њемачкој у коме је убијено више од 30.000 људи. Америчка војска га је ослободила 1945. године и заробила СС-ове чуваре логора. Кад су припадници америчке 45. пјешадијске дивизије открили хиљаде тијела изван логора, изгубили су контролу.

Похватали су све СС-овце који су се затекли у близини и пострељали их митраљезима. Неким ослобођеним затвореницима су дали пушке да муче СС-овце. Инцидент је завршио у свим новинама пошто је и то и тада био ратни злочин. Починиоци, међутим, никада нису процесуирани, зато што су документи о том догађају откривени тек почетком 2000.-их.

Јеврејски осветници

Преживјели су холокауст, а онда су одлучили да се освете онима који су им нанијели зло. Накам, како је било име групе Јевреја осветника послије Другог свјетског рата, убијала је бивше СС-овце у послијератним годинама.

Највећи успјех постигли су тровањем хљеба за њемачке ратне заробљенике у америчким затворима. Више од 400 СС-оваца је тада умрло од тровања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана