Дан када одлазе великани

Танјуг
Дан када одлазе великани

Дана 25. децембра свијет је остао без четири врхунска умјетника који су, иако из различитих умјетничких сфера, оставили дубок траг у свјетској историји: Чарлија Чаплина (1889-1977), Дина Мартина (1917-1995), Ђоана Мироа (1893-1983) и Џејмса Брауна (1933-2006).

Чаплин, један од пионира кинематографије и највећих умјетника у историји филма, британско-амерички филмски глумац, сценариста, режисер и продуцент створио је лик који је до данас остао његов заштитни знак и захваљујући којем је постао прва филмска звијезда у свијету.

Његове врећасте панталоне, смјешан полуцилиндар и велике ципеле обиљежиле су историју филмске индустрије.

У САД је отишао 1910. гдје је снимио своја прва два нијема филма "Keystone Was Making a Living" и "Kid Races at Venice". Највеће успjехе тридесетих година постигао је филмовима "Мали луталица" и "Златна грозница". За овај други филм је 1928. године добио Оскара.

Овај контроверзни умjетник је 1931. снимио први филм са музиком и звучним ефектима, док је наредних година компоновао музику за многе старе, нијеме филмове. Филмове које је Чаплин снимио послије 1945. године карактерише сатира на многе политичке теме. Године 1937. снимио је "Великог диктатора" у којем је исмевао Адолфа Хитлера и Бенита Мусолинија. То је био први Чаплинов тонски филм. Због исмијавања америчких политичара, током педесетих година био му забрањен повратак из Европе у Америку, а филм "Краљ Њујорка" био је забрањен у Америци више од 15 године (до 1973).

Снимио је 75 кратких и дугометражних филмова, а 1972. додељен му је Оскар за животно дјело. Британска краљица Елизабета Друга 1975. године додјелила му је, као једном од најзаслужнијих градђана земље, чин витеза. Чаплин је имао пуно љубавних веза и афера, четири брака и десеторо дјеце. Његове супруге биле су и по више од 30 година млађе од њега, због чега је често био критикован у јавности.

Амерички филмски глумац, пјевач и забављач Дин Мартин, почетну славу стекао је у тандему са комичарем Џеријем Луисом, с којим је снимио 18 филмова. Играо је и у многим вестернима и криминалистичким филмовима: "Артисти и модели", "Холивуд или пропаст", "Рио Браво", "Четворо за Тексас"... Икона популарне музике педесетих и шездесетих година, овај глумац и комичар италијанског поријекла, познат је и по хит пјесмама, као што су "Memories Are Made Of This", "That's Amore", "Everybody Love Somebody", "Mambo Italiano", "Sway", "Volare" и "Ain't That A Kick In The Head?".

Шпански сликар и вајар, из Каталоније, Ђоан (код нас често изговаран као Хуан) Миро био је један од највећих умjетника надреалиста. Изградио је непоновљив лични стил, заснован на крајње спонтаном регистровању форми и знакова који евоцирају подсвесне представе примарних и елементарних виталних стања.

Школовао се у Барселони, а у Паризу је створио своја најзначајнија дjела и био је укључен у рад битних умjетничких покрета. Током Шпанског грађанског рата био је на страни револуционара када је урадио серију плаката, а током Другог свјетског рата вратио се у Барселону, након чега се настанио на Мајорци гдје је дочекао дубоку старост.

Миро је био свестрано талентован, радио је костиме и декор за руски балет, био је керамичар и песник. Основна сликарска средства су му цртеж и мрља, а главне теме су му ноћ, звијезде, мјесец и жене. На Венецијанском бијеналу 1953. добио је Велику награду за графику.

Џејмс Браун, један од најуспешнијих америчких пјевача соула и блуза, током своје 40-годишње каријере имао је 98 хитова на листи "Билборд Топ 40", што је рекорд у ком мало ко може да му парира.

Његових 17 хитова је стигло до броја један на топ листама, што су надмашили само Стиви Вондер и Луис Џордан, док Арета Френклин има исти број хитова. Признат је као једна од најутицајнијих личности у популарној музици 20. вијека и стекао је реноме прије свега својим пјевањем и "грозничавим" плесом. Познат је као "кум соула", а у другим приликама и као највриједнији радник у шоу бизнису.

Браун је уз Елвиса Прислија и Боба Дилана најбитнија појава музичке индустрије САД друге половине 20. вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана