Дадесет година од смрти великог писца Дагласа Адамса: Хумором и фантастиком трагао за смислом постојања

Миланка Митрић/агенције
Дадесет година од смрти великог писца Дагласа Адамса: Хумором и фантастиком трагао за смислом постојања

Далеко у неистраженим залеђима једне забачене области западног спиралног крака галаксије налази се малено, неугледно, жуто Сунце. На орбити око њега, на растојању од приближно двадесет седам милиона миља, налази се безначајна плаво-зелена планета, чији су становници, који су настали од мајмуна, толико примитивни да још сматрају дигиталне ручне часовнике згодном идејом.

Ово је увод једне од најпознатијих књига на свијету, која спаја комедију и научну фантастику - “Аутостоперског водича кроз галаксију”, који је живот као радио драма, започео 1978. године, а као књижевни серијал 1979. године. Од одласка његовог творца Дагласа Адамса, ове године обиљежава се 20 година.

Даглас Адамс био је писац, сценариста, хумориста и човјек који не само да је створио цијелу франшизу “Аутостоперски водич кроз галаксију”, него је створио и читав култ око себе и тог дјела, и свих његових дијелова. Створио је Артура Дента, Форда Префекта и култ броја 42 инспирисан “Аутостоперским водичем кроз галаксију”. Број 42 је коначни одговор на питања о свемиру, постојању и свему икада. У другим дјелима створио је лик холистичког детектива Дирка Џентлија, у роману који је објављен 1987. године, био је дио приче “Доктора Хуа” и “Летећег циркуса Монтија Пајтона” и један од најзанимљивијих и најкреативнијих свјетских аутора који је вјешто знао да засмије, зачуди, одушеви и потресе својим писањем.

Велике животне теме, будућност, технологија, филозофија, све оно што јесмо, што у огромном свемирском пространству можемо да будемо, вјешто је умотавао ријечима у хумор. Тако је чинио да и оно најтужније и најпотресније у нама, дјелује смијешно, јер смо тако мали наспрам космоса, да често то и јесте тако. У својим дјелима бавио се човјеком, науком, свемиром, великим и малим чудесима којима смо окружени и о којима толико тога не знамо. Све што је створио, било је прожето хумором, који је главна осовина свега или љепило које веже све велике теме којима је био посвећен у свом писању и у животу и којима је причао велике фантастичне приче. Његова дјела, осим хумором, испуњена су сатиром, иронијом и прије свега, критиком појединца, друштва, па и читаве планете.

- Писање није стварно тако лоше када се избориш са бригама. Заборави на бриге, просто нагази. Не стиди се због лоших дијелова. Не напрежи се са њима. Дај себи времена, можеш да се вратиш на то поново у свјетлу онога што си написао у причи касније. Писање може да буде добро. Нападни га, немој да оно напада тебе. Можеш да нађеш и уживања у томе. Можеш себи много доброг тиме да учиниш - забиљежио је Адамс раније у својим списима.

Адамс је рођен у Кембриџу 11. марта 1952. године, као Даглас Ноел Адамс. Школовао се у Есексу, након чега је студирао на колеџу у Кембриџу, гдје је 1974. године завршио енглеску књижевност. Касније се преселио у Лондон, гдје је почео да ради на појединим скечевима за Пајтоновце, а касније и за култну серију “Доктор Ху”.

Ове године, у част Адамсу, требало би да буде објављена књига “42: Невјероватне идеје Дагласа Адамса”. У питању је дјело ће обухватити разне непознате и необјављене дијелове његових биљешки, писама, разних скица и идеја. Такође, дјелом ће бити обухваћене његове преписке с Нилом Гејменом, Дирком Магсом, Стивеном Фрајом и другима. У књизи ће бити објављене и биљешке за “Аутостоперски водич кроз галаксију”, које је на маргинама већ написаног дјела записивао.

Међу осталим дјелима које је Адамс написао су “The Long Dark Tea-Time of the Soul”, “The Salomon of Doubt” . Као шести наставак “Аутостоперског водича кроз галаксију” 2009. године објављена је књига Еоина Колфера. Дозволу за писање аутор је добио од Дагласове супруге Џејн Белсон.

Серија

Британски радио серијал “Аутостоперски водич кроз галаксију” инспирисао је стварање књига, филмова, представа и албума. Адамс је писао први и други радијски серијал, а касније су бројни други аутори наставили тим путем. Серија је, уз разне промјене, емитована до 2018. године. Што се Адамса и серијала књига тиче, насталих на основу тога, објављене су “Аутостоперски водич кроз галаксију”, “Ресторан на крају васељене”, “Живот, васељена и све остало”, “До виђења и хвала на свим рибама” и “Углавном безопасни”. Књига “Аутостоперски водич кроз галаксију” продата је у више од 15 милиона примјерака и превођена је на многе свјетске језике.

Филм

Једна од познатијих филмских адаптација је остварење “Аутостоперски водич кроз галаксију”, објављено 2005. године. Ради се о филму Гарта Џенингса, у којем су глумили Мартин Фриман, Мос Деф, Сам Роквел, Зои Дешанел, Алан Рикман, Ворвик Дејвис и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана