Да Принцип није убио Фердинанда, БиХ би била припојена Хрватској!

telegraf.rs
Да Принцип није убио Фердинанда, БиХ би била припојена Хрватској!

'Сједињене Државе Велике Аустрије' је био назив предложене, реформисане Хабзбуршке монархије који је имао за циљ да помири национализме унутар империје. Срби, који су тада били већина у БиХ и половина становиштва Краљевине Хрватске-Славоније, добили би само дјелић данашње Војводине. Бошњаци би били утопљени у Хрватску

У питању је био пројекат који је негирао демографске чињенице балканских дијелова Аустро-Угарске монархије и самим тим суштински био неправедан. 

Али, шта да јесте? Како би изгледала карта Средње и Југоисточне Европе да је са папира прешла у слово устава и закона? Какав би драматично другачији ток историја имала? 

Све је почело 1906. године када је група правника и политичара окупљена око надвојводе Франза Фердинанда – насљедника пријестола хабзбуршке империје након самоубиства царевића Рудолфа и смрти оца самог Франца, Карла Лудвига – на челу са румунским адвокатом Аурелом Поповићијем смислила генијално рјешење које је требало да сачува царство у животу. 

Већ је тада много проблема било у Дунавској монархији, и чак и да није избио Први свјетски рат (тачније, да нису напали Краљевину Србију и тиме покренули ланчану реакцију која свијет бацила у таму наредних 30 година, ако рачунамо и Други свјетски рат који је природни наставак претходног) та држава би се вјероватно распала. 

И то вјероватно у грађанском рату, зато што лоза Хабзбурга ни у лудилу не би сједила у Шенбруну и нијемо гледала како им се парча оно што су хиљаду година стварали, и оно за шта су хиљаду година војевали. 

Та земља – која се узгред буди речено уопште није звала Аустроугарска већ "Краљевства и Земље представљене у Царском савјету и Земље свете угарске круне Светог Стефана" – била је подијељена на њемачки и мађарски ентитет, и само су та два народа имали некакву политичку моћ, иако су заједно чинили само 44 одсто од укупног броја становника. 


Сви остали – Италијани, Румуни, Чеси, Срби, Хрвати, Русини, Словаци, Словенци, Украјинци, Пољаци, Бошњаци – нису имали никакву моћ. Хрвати јесу имали ограничену аутономију у Краљевини Хрватској-Славонији, на бази нагодбе са Мађарима, али је то било више него скромно, као и за претходних хиљаду година. Због тога су непривилеговане нације ову земљу звале и "тамницом народа". 

Послије читавог низа протеста, демонстрација, немира, уличних сукоба, побуна, терористичких напада, па чак и атентата – практично је код нас непозната чињеница да је царица Елизабета, супруга цара Франца Јозефа, владара Аустроугарске, убијена од стране италијанског анархисте у Женеви 10. септембра 1898. године – постало је јасно да овакво стање ствари у којем два народа господаре и наређују док осталих десет нема никаквог дијела у одлучивању, неће моћи довијека да траје. 

Због свега је тога Поповићи дошао до плана за федерализацију која је требало да умири немирне духове поробљених народа. Подршку је нашао у Франзу Фердинанду који је и сам разумијевао добро да свом сину неће имати шта да остави у аманет ако се земља не реформише. 

Међутим, надвојвода није желио да се ствари превише реформишу, већ онолико колико мора. У неким је стварима имао либералне погледе док је у другим вјеровао тврдо у династички централизам и католички конзерватизам; вјеровао је да Чесима и Хрватима треба дати аутономију, али није волио Мађаре, а њихов национализам је видио као највећу револуционарну снагу и опасност за царевину. 

Супротно нашим предрасудама о њему, заступао је обазривост у односима према Србији и око тога се наводно непрестано сукобљавао са начелником генералштаба Францом Конрадом фон Хецендорфом, упозоравајући да ће грубо опхођење према Београду Аустроугарску довести у директан сукоб са Русијом, што ће се на концу завршити уништењем обије империје (управо то се и десило). 

Детаљи плана су били јако интересантни из данашње перспективе, а вјероватно су подједнако били занимљиви и ондашњим становницима Двојне монархије. Сви народи имају тенденцију да траже сопствену државу, и сви истовремено имају и жељу да се удружују са другим народима. Ово је негдје покривало обије ствари, као данас Европска унија.

Фердинандова идеја је била да у потпуности промијени унутрашњу организацију земље и да створи већи број етничких и лингвистичких полуаутономних државица (у даљем тексту ћемо их звати покрајинама, да не би било забуне) које би биле у федералном савезу под називом Сједињене Државе Велике Аустрије. Тиме би се, надао се, направио баланс. 

Централна покрајина би свакако била Њемачка-Аустрија, која би заузимала територију данашње Аустрије, Јужног Тирола, Чешких шума и Јужне Моравске, као и јужних дијелова Судета и Бургенланда, области у којима су Нијемци већина. Покрајина Њемачка-Бохемија би била област сјеверних Судета, у којој су такође већина Нијемци, као и покрајина Њемачка-Моравска, сјеверни дио историјске Моравске. 

Покрајине Чешка и Словачка би окупљале та два народа, док би покрајина Западна Галиција окупила Пољаке из Монархије. Источна Галиција би, пак, окупила Украјинце. 

Земља Секеља би окупила Секеље који живе у срцу данашње Румуније а тада су живјели на истоку Трансилваније. Покрајина Трансилванија (без Земље Секеља) заједно са Банатом и Буковином би окупила Румуне, а Тренто етничке Италијане. Покрајина Трст – којој би биле прикључене и Горица и западна Истра – окупила би тамошње Словенце и Италијане.

Крањска би скупила само Словенце, Хрватска би заузимала не само територију данашње Хрватске већ и Срем, и Боку Которску (са којом никада везе није имала), а можда чак и Босну-Херцеговину (првобитна Поповићијева карта из 1906. године је настала прије анексије БиХ). У сваком случају, барем половина становништа те покрајине би били Срби, који би добили само покрајину Војводину (дјелић овога што је Војводина данас). 

Скулптура која симболизује Краљевину Хрватску-Славонију, интегрални дио Земаља круне Светог Стефана, односно Угарске, која је била дио Аустроугарске. 

Занимљиво је то што су на свим демографским картама Аустроугарске Срби и Хрвати увијек рачунати заједно, чиме се (свјесно или несвјесно) прикривао стварни број и територијални опсег Срба на подручју саме Краљевине Хрватске (који је можда у оба случаја ишао и до 50 одсто), као и на подручју Босне-Херцеговине на којој се поуздано зна да су Срби тада били већина (а били су чак и након Другог свјетског рата, упркос геноциду). 

Коначно, етнички Мађари би, што се каже, "извисили", јер би од половине Монархије, огромне територије коју су држали, остали на ономе што имају и данас, што су по сваку цијену хтјели да избјегну. 

Управо је због њих ствар и пропала (или, боље речено, није била још увијек реализована) прије Сарајевског атентата. 

Беч је једноставно наишао на превише снажан отпор Будимпеште, што је било и очекивано будући да би то значило да ће Угарска изгубити повлашћени, економски положај. 

Током Првог свјетског рата поново је заживио и стари план који је требало да створи трећи, хрватски ентитет у Дунавској монархији, и да Хрватску-Славонију по први пут послије хиљаду година издвоји из Угарске.

Нови император Карло И је пружао подршку Хрватима, али су Мађари све вријеме ударали вето. Када је договор коначно пао октобра 1918. године, због колапса Хабзбуршке монархије који се у том тренутку одигравао на њеним јужним границама након пробоја Солунског фронта, никада није заживио. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана