Чувени Прле из серије »Отписани« на отварању изложбе о ослобођењу Београда

Агенције
Чувени Прле из серије »Отписани« на отварању изложбе о ослобођењу Београда

Београд - Чувени Прле из серије "Отписани" заиста је постојао, и то је Сава Анђелковић који се 1944. године као илегалац борио за ослобођење Београда, а данас је заједно са градоначелником Синишом Малим отворио изложбу "Ослобођење Београда - 70 година после" у Историјском архиву града.

Анђелковић, чији је један од надимака био Прле, унио је прије 70 година прву радио станицу у окупирани Београд.

Градоначелник је истакао задовољство што је упознао Анђелковића који је учествовао у ослобођењу Београда и додао да Град у периоду од 10.-20. октобра организује бројне догађаје који славе овакве хероје.

Оваквим догађајма, како је рекао, Град жели да покаже да жели да сачува успомене и да смо поносни на све оне који су извојевали овакве побједе.

"Ова ижложба симболично је отворена баш данас 12. октобра, јер су тада кренуле операције Црвене армије и Народноослободилачке војске у Београду", рекао је Мали.

Он је позвао све грађане да у четвртак присуствују војној паради и истакао да ће у њој учествовати више од 4.500 припадника Војске Стбије.

"Војна парада је порука да се сећамо свих оних који су дали животе за ослобођење Београда", рекао је он.

Директор Историјског архива Драган Гачић изјавио је да су неке од фотографија и података на изложби већ виђени и познати, истакавши да су они подсјећање на ослобођење Београда у Другом светском рату.

За ослобођење Београда, како је рекао, борили су се многи илегалци, међу којима је управо и био Сава Анђелковић.

"По први пут имамо и мапе Београда са уцртаним немачким бункерима који су илегалци сакупљали... Једна од највећих улога Саве Анђелковића била је уношење и активирање радио станице у окупирани Београд у кућу његових родитеља", рекао је Гачић и и додао да је на тај начин Врховни штаб обавјештаван о ситуацији у граду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана