Црни Гуја био стварана личност и се борио у Великом рату?

Танјуг
Црни Гуја био стварана личност и се борио у Великом рату?

Црна Гуја и остали јунаци чувене хумористичке серије заиста су се борили у Првом свјетском рату.

Према писању лондонског "Телеграфа", сви главни ликови култног серијала - Црна Гуја (Blackadder), Џорџ и Болдрик, тј. њихови прави имењаци, тукли су се с непријатељем у рововима током Великог рата.

Подсјећања ради, у посљедњој, четвртој сезони, радња BBC-јеве хит серије смjештена је на фронту, за вријеме Првог свјетског рат, а Црна Гуја је капетан у британској војсци.

Недавно је откривено да су ликови, које су створили Ричард Кертис, Роуан Аткинсон и Бен Елтон, заиста постојали и да су учествовали у сукобу.

Наиме, поводом обиљежавања стогодишњице од Првог свјетског рата, један војни генеалошки сајт "ископао" је приче о правом капетану Роберту Блакадеру, редову Џејмсу Болдрику, поручнику Ателстану Џорџу и капетану Џону Дарлингу.

А фиктивни јунаци, које су у серији тумачили Роуан Аткинсон, Тони Робинсон, Хју Лори и Тим Мекинери, имали су не мало сличности са својим имењацима из Првог свјетског рата.

Осим што су дијелили исто презиме и чин, сви су се борили у рововима. Права Црна Гуја је учествовао у борбама на Соми 1916, а 1918. је одликован Војним крстом. Преживио је рат и умро 1968. у 84. години.

Редов Болдрик је погинуо на фронту, у октобру 1914. Тек је био напунио 24 године.

Прави капетан Дарлинг је имао примјерну војну каријеру, а умро је 1933. у 45. години, док је поручник Џорџ погинуо у септембру 1914. у бици на Марни.

"Уносили смо нове информације у базу података када нам је искрсао неки капетан Блакадер. Будући да смо сви фанови ТВ серије, помислили смо да би можда могли да пронађемо војне податке имењака и осталих ликова", казао је представник интернет сајта Доминик Хејхо.

"Једино за генерала Мелчета нисмо успјели да пронађено ниједан податак који би га везивао за Први свјетски рат", навео је он.

Серија "Црна Гуја" се на британској телевизији приказивала од 1983. до 1989. Свака од четири сезоне бавила се одређеним историјским раздобљем - средњим вијеком (сезона 1), елизабетанском ером (2), регентским периодом (3) и Првим свјетским ратом (4), а Црна Гуја је увијек био реинкарнација оног предходног.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана