Човјек који је открио нови свијет

Јелена Бјелица
Човјек који је открио нови свијет

Америго Веспучи био је познати италијански морепловац, који је пловио под шпанском заставом. На својим путовањима успио је да стигне до обала Бразила и Хондураса, а за разлику од Колумба, био је увјерен да је открио "нови свијет" који се налази између Европе и Азије.

Захваљујући картографима који су занемарили Колумба, нови континент добио је име по овом чувеном истраживачу - Америка. Поред Америке, истраживао је и ушће Амазона.

Образовање

Америго Веспучи родио се 9. марта 1451. године у Фиренци. Америга је образовао његов ујак фра Ђорђо Антонио Веспучи, познати доминикански свештеник. Док су његова старија браћа била послата на Универзитет у Пизи да би наставили каријере научника, Америго је пригрлио трговачки живот и наставио даље као чиновник у фирентинској комерцијалној кући "Медичи".

Веспучи је при том стекао наклоност и заштиту Лоренца де Медичија, који га је поставио за шефа пословања.

Веспучи се тада фокусирао на организовање бројних путовања, што ће му једног дана побудити жељу да и сам крене у авантуру.

Нови свијет

Послат је 1491. године у Севиљу, гдје је помогао да се опреме бродови за експедиције Кристифора Колумба.

На позив краља Мануела Првог Веспучи је учествовао као посматрач на неколико путовања која су укључивала истраживање источне обале Јужне Америке између 1499. и 1502. године.

Веспучи, који је тада прикупио доста искустава, а будући да је већ био у контакту са бразилским племенима, сматрао се за најквалификованију особу за нову експедицију и путовања која су их чекала.

Веспучи је у "нови свијет" путовао 1499. као члан шпанске експедиције, а 1501. и 1502. предводио је португалску експедицију. Вјеровао је да су Хондурас и Бразил нови, неоткривени континенти, не знајући да је Хондурас прије њега открио Колумбо. За експедиције се чуло широм Европе.

Већ 1503. Веспучи плови као припадник португалске службе према Бразилу, међутим, експедиција није успјела да дође до нових открића. Флота се распала, командант брода је нестао, а Веспучи је могао једино да се врати назад у Севиљу, гдје је упознао своју будућу супругу Марију де Черезо.

Умро је 22. фебруара 1512. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана